Hrvatska nastava u Varšavi proslavila ulazak Hrvatske u EU

3 min čitanja

Škola iz Varšave sudjelovala je i na Natječaju literarnih i novinarskih radova „Zlatna ribica” u organizaciji Hrvatske matice iseljenika – Podružnice Rijeka, na kojem je učenica Ana Škrlin osvojila prvo mjesto za svoj novinarski rad o pokladnim običajima rodnoga kraja njezine prabake, a za nagradu dobila je boravak u Maloj školi hrvatskog jezika i kulture u Novom Vinodolskom HMI

Proslave povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju održane su i diljem Poljske. Taj događaj je 30. lipnja u reprezentativnom prostoru tvrđave Fort Sokolnickiego u Varšavi svečano obilježen nizom kulturno-umjetničkih događanja, promotivnim štandovima s gastronomskom i turističkom ponudom hrvatskog obilježja, te nastupom violončelistice Ane Rucner.
Učenici Hrvatske nastave u Varšavi pod vodstvom nastavnice Timee Šakan-Škrlin također su se predstavili na proslavi s interaktivno-edukativnim programom pod naslovom „Djeca bez granica”.
Polaznici škole prezentirali su igre i sadržaje inspirirane morem: obučeni u mornarske majice zaplesali su na pjesmu „Sve bi seke ljubile mornare” grupe Magazin, otpjevali pjesmu „Abeceda”, a svojim vještim rukama na velika bijela platna slikali su more, brodiće i ribice. Vesela djeca su improvizirala sat hrvatskog jezika. Naime, od slova na velikim kartonima složila su kratke hrvatske riječi, a njihovo značenje svojim tijelom i pokretima pokazivala su mnogobrojnoj poljskoj publici. Neke od učenica toga dana pretvorile su se u manekenke i na postavljenoj pozornici nosile odjeću hrvatske dizajnerske kuće daVida’s.
Cijela manifestacija bila je u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Poljskoj, a pod pokroviteljstvom Sejma (poljski parlament) i Ministarstva vanjskih poslova Republike Poljske.
Hrvatsku nastavu u Varšavi pokrenulo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske u listopadu prošle godine. Nastava obuhvaća hrvatski jezik i kulturu u širem smislu: temeljne kulturne i povijesne činjenice iz hrvatske prošlosti, zemljopisne pojmove vezane uz domovinu, likovnu i glazbenu kulturu. Za učenike i roditelje tijekom školske godine organizirane su različite izvannastavne aktivnosti: prigodna priredba povodom Božića, maškare s krafnama, božićna i uskrsna radionica, obilježavanje Majčinog dana, zajednički piknik u jednome od popularnih varšavskih parkova…
Prvi put škola je sudjelovala na Natječaju literarnih i novinarskih radova „Zlatna ribica” u organizaciji Hrvatske matice iseljenika – Podružnice Rijeka, na kojem je učenica Ana Škrlin osvojila prvo mjesto za svoj novinarski rad o pokladnim običajima rodnoga kraja njezine prabake, a za nagradu dobila je boravak u Maloj školi hrvatskog jezika i kulture u Novom Vinodolskom HMI. (DM)

Podijeli ovaj članak
Skip to content