Hrvatska na Sajmu knjiga u Leipzigu

3 min čitanja

Ovogodišnje izdanje nosi naziv “Pronađeni u prijevodu”, a od hrvatskih autora sudjeluju Olja Savičević Ivančević, Slobodan Šnajder i Dino Pešut koji će predstaviti recentne njemačke prijevode svojih djela, dok će nedavno preminuloj Daši Drndić homage održati njezini prevoditelji i poštovatelji

Svojom programskom koncepcijom, formatom i fokusom na Srednjoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Europi Leipziški je sajam knjiga (21. – 24. ožujka 2019.) odlična platforma za predstavljanje autora, privlačenje pozornosti čitatelja i povećanje vidljivost na europskoj književnoj sceni. Sajam je usmjeren prema autorima i čitateljima, a za ovu je godinu planirano 3600 književnih događanja s više od 3400 sudionika. Osim sajamskih prostora cijeli se grad pretvara u jednu veliku pozornicu posvećenu promicanju čitanja: programi se održavaju u muzejima, kazalištima, kafićima i prenamijenjenim industrijskim objektima.

Republika Hrvatska i ove se godine predstavlja na Sajmu knjiga u Leipzigu, a hrvatski će autori nastupiti u okviru već tradicionalnog književnog programa Traduki, čime se nastavlja višegodišnja praksa zajedničkog nastupa s ostalim članicama međunarodne kulturne mreže Traduki.

Zahvaljujući takvoj programskoj suradnji nastupi hrvatskih autora uključeni su u puno širi kontekst predstavljanja. Ovogodišnje izdanje nosi naziv “Pronađeni u prijevodu”, a od hrvatskih autora sudjeluju Olja Savičević Ivančević, Slobodan Šnajder i Dino Pešut koji će predstaviti recentne njemačke prijevode svojih djela, dok će nedavno preminuloj Daši Drndić homage održati njezini prevoditelji i poštovatelji. A hrvatski autori sudjelovat će i u bogatom književnom programu Kneževine Lihtenštajn koja ove godine obilježava svoju 300. obljetnicu.

Kako su stripovi i grafički romani za odrasle važan segment na Leipziškom sajmu, a ove godine i posebno težište Tradukijeva programa, na hrvatskom nacionalnom štandu će uz reprezentativan izbor iz recentne književne produkcije biti izložena i djela domaćih autora stripa koji već imaju zamijećen uspjeh na međunarodnoj književnoj sceni. S obzirom na postignute uspjehe, ali i s ciljem predstavljanja raznovrsnih umjetničkih glasova izložit će se djela Danijela Žeželja, Helene Klakočar, Edvina Biukovića, Igora Kordeja i Darka Macana, Simona Bogojevića Naratha, Frane Petruše i Krešimira Biuka.

Promidžbeni materijali donose ogledne prijevode i informacije o najvažnijim suvremenim domaćim autorima te skreću pozornost na mrežnu stranicu Croatian Literature kao važnu referentnu točku za sve inozemne nakladnike zainteresirane za objavljivanje djela hrvatske književnosti.

Kao svojevrsna programska najava, promidžbenim će se materijalima predstaviti i Rijeka kao prijestolnica kulture 2020. godine.

Štand je prepoznatljivo oblikovan hrvatskim nacionalnim bojama, a ovogodišnji nastup organizira Ministarstvo kulture u suradnji s Tradukijem te drugim hrvatskim i njemačkim partnerima.

(www.mvinfo.hr)

Podijeli ovaj članak
Skip to content