Hrvatska dopunska nastava u Rimu

2 min čitanja

Školsku godinu 2015./2016. započinje u listopadu s dvjema novinama – selidbom nastave u novi prostor i dolaskom nove, šeste u nizu profesorice. Upisano je četrdesetak učenika u dobi od šest do osamnaest godina

Hrvatska dopunska nastava hrvatskoga jezika i kulture, koju organizira i financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske diljem svijeta, u Italiji se održava u Rimu, Trstu i u trima mjestima u regiji Molise – Kruču, Štifiliću i Mundimitru. Nastavu izvode tri profesorice koje svoje učenike poučavaju sadržajima hrvatskoga jezika i književnosti, geografskim i prirodnim obilježjima Republike Hrvatske, najznačajnijim događajima iz hrvatske povijesti i kulturno-umjetničkoj baštini naše domovine.
Hrvatska nastava u Rimu pokrenuta je 1998. godine i nastavu je do danas pohađalo oko 150 učenika. Školsku godinu 2015./2016. započinjemo u listopadu s dvjema novinama – selidbom nastave u novi prostor i dolaskom nove, šeste u nizu profesorice. Upisano je četrdesetak učenika u dobi od šest do osamnaest godina.

Specifičnost nastave su heterogene grupe te integrirana, kolerativna i projektna nastava. Učenici će tijekom školske godine osim usvajanja nastavnih sadržaja, imati priliku dopisivati se s učenicima iz Hrvatske, družiti se na terenskim nastavama, sudjelovati na filmskim i književnim večerima, likovnim i književnim natjecanjima, humanitarnim akcijama, sajmovima, priredbama te projektima. Planiramo pobratimljenje s rumunjskom dopunskom nastavom i nastavak prijateljstva s ukrajinskom, poljskom, talijanskom školom „Maria Immacolata“ i multietničkim zborom“ Coro Se..sta voce”. Na kraju školske godine s ponosom ćemo objaviti deseti broj našeg učeničkog lista „Hrvatsko srce“.
Hrabro se suočavamo s novim izazovima i radujemo se novim aktivnostima, poznanstvima i druženjima koja osnažuju našu pripadnost dvjema kulturama, hrvatskoj i talijanskoj, pridonose boljem razumijevanju i poštovanju drugih kultura i osvješćivanju vlastita identiteta u suvremenom svijetu.

Tekst: Tina Fabijančić

Podijeli ovaj članak
Skip to content