Hrvatica predstavila Svjetske umjetničke igre Austrije

3 min čitanja

Trokut u krugu naziv je izložbe slika i skulptura kojom je hrvatsko-austrijska ekonomistica i pjesnikinja Jadranka Klabučar Gros u Hrvatskom centru u Beču predstavila Bečanima Svjetske umjetničke igre Austrije (World Art Games Austria), čija je supredsjedateljica

‘Trokut u krugu’ naziv je izložbe slika i skulptura kojom je hrvatsko-austrijska ekonomistica i pjesnikinja Jadranka Klabučar Gros 19. veljače u Hrvatskom centru u Beču predstavila Bečanima Svjetske umjetničke igre Austrije (World Art Games Austria), čija je supredsjedateljica. Riječ je o likovnim radovima slovačkih, mađarskih i austrijskih umjetnika među koje je svrstan i Riječanin Željko Jančić Zec, također jedan od predsjedatelja WAGA.
– Svjetske umjetničke igre čiji je cilj međunarodno povezati i umrežiti umjetnike iz svih krajeva svijeta, nude publici slikarstvo, kiparstvo, keramiku, glazbeno-scensku umjetnost, književnost, film i mnoge druge vrste umjetnosti, a nastale su i prvi put održane 2013. u Hrvatskoj – rekla je Klabučar Gros napomenuvši da u mnogim zemljama, pa tako i u Austriji WAG ima svoje ogranke.
– Ovom izložbom austrijski Nacionalni odbor WAG-a htio je dati svoj umjetnički doprinos ideji boljeg svijeta – dodala je istaknuvši da su dosada domaćini ove umjetničke olimpijade u Hrvatskoj bili gradovi Umag, Ludbreg, Zagreb i Vukovar.
Uz Jadranku Klabučar Gros, svoj osvrt na Svjetske umjetničke igre Austrije dala je i njena kolegica iz Nacionalnog odbora, austrijska slikarica i sudionica izložbe Aletheya Schreder. Izložbu je otvorila ministrica savjetnica za kulturu u hrvatskom Veleposlanstvu u Austriji dr. Zdenka Weber.
– Bečka izložba na kojoj je gospođa Gros okupila mlade umjetnike iz Austrije, Slovačke i Mađarske potvrda je da hvale vrijedna ideja Osječanina Petra Weisza koji je po uzoru na međunarodnu olimpijsku organizaciju osnovao prvu organizaciju u svijetu pod nazivom Svjetske umjetničke igre očito dobiva koncentrične krugove šireći se uspješno osnivanjem podružnica – rekla je Weber napomenuvši kako su zanimljivost izložbe i motivi iz Hrvatske, pogled na Nacionalni park Učku te Hvar, Cres, Dugi Otok i druge hrvatske otoke koje su oslikali većinom austrijski slikari pri posjeti našoj zemlji.
Brojne posjetitelje, među kojima je bio veliki broj mladih poklonika likovne umjetnosti, uvodno je pozdravio glavni urednik Hrvatskih novina, gradišćanski Hrvat Petar Tyran. Glazbeni okvir izložbi dali su Krunoslav Ringmuth (gitara) i Mijo Bijuklić (tamburica), a literarni Jadranka Klabučar Gros čitanjem pjesama „Miris lipa“ i „Otok“ iz svoje prve zbirke pjesama „Jesen u kosi“. Izložba je otvorena do 1. ožujka ove godine.
(večernji list)
Tekst: Snježana Herek

Podijeli ovaj članak
Skip to content