Hrvati Prekmurja za Lendavu, europsku prijestolnicu kulture

1 min čitanja

24. kolovoza su u gradskoj vijećnici općine Lendava načelnik slovenske općine Lendava mr. Anton Balažek s načelnikom gradske općine Murska Sobota dr. Aleksandrom Jevškom, gradonačelnikom Čakovca Stjepanom Kovačem i gradonačelnikom mađarskog Zalaegerszega Zoltánom Balaiczom potpisali sporazum u sudjelovanju u projektu Lendava – Europska prijestolnica kulture 2025.

Sporazumu su pristupili i savjet Pomurske razvojne regije (Slovenija), Međimurska županija, županija Zala (Mađarska), knjižnica kulturni centar Lendava, Hrvatsko kulturno društvo Pomurje, i Pomurska manjinska samouprava mađarske zajednice. Time je projekt Lendava – Europska prijestolnica kulture 2025. dobio regionalno i prekogranično značenje.

Njemačka i Slovenija biti će 2025. na redu da jedan od svojih gradova proglase europskom prijestolnicom kulture. Prije dvije godine Lendava je javno najavila da će se natjecati za europsku prijestolnicu kulture. Lenadava želi Europi ponuditi koncept utemeljen na prekograničnom sudjelovanju slovenskih, hrvatskih, mađarskih mjesta, te regija odnosno županija. Prednost ovog koncepta je u jezičnoj raznolikosti, brojnosti područja koje sudjeluju u projektu kao i u bogatstvu kulturnog suživota.

(izvor: Kreativna baza, Zavod za razvoj in promocijo kulture )

Podijeli ovaj članak
Skip to content