Hrvati neće moći glasati u Ottawi i u Mississaugi

2 min čitanja

Veleposlanstvo ističe kako je za održavanje inozemnih izbora u bilo kojoj državi u svijetu, uključujući Kanadu, potrebna dozvola zemlje domaćina, te da u toj sjevernoameričkoj državi to trenutno nije moguće

 

 

Hrvatsko veleposlanstvo u Kanadi u nedjelju, 7. lipnja je izvijestilo  jeda se zbog pandemije u toj sjevernoameričkoj državi neće moći održati glasanje na hrvatskim parlamentarnim izborima 4. i 5. srpnja ove godine.

Veleposlanstvo je izvijestilo “sve hrvatske državljane i glasače” da je u svjetlu trenutne pandemije koronavirusa i uvedenih mjera kanadska vlada poručila kako ne može odobriti postavljanje birališnih mjesta za nadolazeće parlamentarne izbore u hrvatskom veleposlanstvu u Ottawi, kao ni u generalnom konzulatu u Mississaugi, gradu pokraj Toronta.

Veleposlanstvo ističe kako je za održavanje inozemnih izbora u bilo kojoj državi u svijetu, uključujući Kanadu, potrebna dozvola zemlje domaćina, te da u toj sjevernoameričkoj državi to trenutno nije moguće.

Dodaje se kako kanadska vlada na svom teritoriju u ovom trenutku ne odobrava izbore nijednoj državi, pa tako ni Hrvatska nije izuzetak od te trenutne kanadske politike borbe protiv pandemije.

Prema podatcima Sveučilišta Johns Hopkins, u Kanadi je zabilježeno više od 96 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom, sa 7,8 tisuća preminulih. Procjenjuje se da u Kanadi živi oko 250 tisuća hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka, stoji na stranicama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.  (Glas Slavonije)

 

 

1

Podijeli ovaj članak
Skip to content