Hrvati na haiku natječaju u Japanu

2 min čitanja

U užem izboru, od preko 700 prijavljenih autora iz 71 zemlje, između tridesetak izdvojenih haiku pjesnika petero ih je iz Hrvatske – Nataša Ilić, Nikola Šimić Tonin, Aljoša Vuković, Slavica Grgurić Pajnić i Silva Trstenjak – što Hrvatsku i dalje pozicionira u svjetski vrh

Natječaj Vladimir Devide Haiku Award 2010. u Japanu utemeljio tadašnji hrvatski veleposlanik u Japanu i Republici Koreji dr. Drago Štambuk, neposredno nakon smrti japanologa i haiku promicatelja Vladimira Devidea. Riječ je o jedinom međunarodnom književnom natjecanju s imenom hrvatskog autora. Utemeljitelj je ujedno i presuditelj koji nagrađuje haiku na temelju književne vrijednosti i transcendira podjelu na klasični i moderni haiku. Natječaj je jedan od najznačajnijih za haiku na engleskom u svijetu. Velika nagrada za haiku pripala jeove godine glasovitoj brazilskoj autorici Rosi Clement iz Manausa.
U komentaru Štambuk, koji pri presuđivanju nema uvida u to tko su autori, navodi da je „nagrađeni haiku napisan s božanskom, prirodnom intervencijom“. U užem izboru, od preko 700 prijavljenih autora iz 71 zemlje, između tridesetak izdvojenih haiku pjesnika petero ih je iz Hrvatske – Nataša Ilić, Nikola Šimić Tonin, Aljoša Vuković, Slavica Grgurić Pajnić i Silva Trstenjak – što Hrvatsku i dalje pozicionira u svjetski vrh s najvećim brojem nagrađenih autora per capita.
(DKH)

Više

Podijeli ovaj članak
Skip to content