Hrvati kreću u osvajanje himalajskoga vrha Mera Peak

2 min čitanja

Ekspedicija ‘Vlaji na Himalaji’, u kojoj su mahom planinari porijeklom iz Dalmatinske zagore, krenut će na put pod vodstvom glumca Vedrana Mlikote i planinara Stipe Božića

Ekspedicija ‘Vlaji na Himalaji’, u kojoj su mahom planinari porijeklom iz Dalmatinske zagore, krenut će na put 12. rujna pod vodstvom glumca Vedrana Mlikote i planinara Stipe Božića, kreću na osvajanje 6476 metara visokog himalajskoga vrha Mera Peak, najavljeno je na konferenciji za novinare na splitskoj Rivi.

Mlikota i Božić kažu kako je sve spremno za tu ekspediciju koja će trajati 28 dana.

‘Ta ekspedicija neće biti preteška, na njoj će svaki od članova izgubiti četiri do pet kilograma, a bilo je ekspedicija u kojima sam izgubio i desetak kilograma,’ rekao je Božić.

Objasnio je kako na velikim visinama kod planinara ‘strada apetit’, pa će na ovu ekspediciji ponijeti domaći pršut, med, čajeva i juha.

‘Ekspedicija ‘Vlaji na Himalaji’ ima i humanitarnu dimenziju budući smo prikupili sredstva za pokojnog Ang Phua koji je smrtno stradao 1979. godine kada je sa mnom osvajao Mount Everest. Njegovoj obitelji, koja živi u mjestu Khumjung u podnožju Himalaja, predat ćemo ovaj novac,’ kazao je Božić, navodeći kako je u nedavnom potresu stradala kuća u kojoj živi obitelj pokojnog Ang Phua.

Vedran Mlikota, koji je prije dvije godine s Božićem već bio u ekspediciji na Himalaji, istaknuo je kako je to bio nezaboravan doživljaj, jer san svakoga planinara je otići na Himalaju.

‘Nadam se da će sve proteći u redu, a ja sam ponosan što sam član prve vlaške ekspedicije u povijesti vlajlanda,’ rekao je Mlikota.
Vlajima se u primorju često pejorativno nazivaju stanovnici Dalmatinske zagore, to jest dalmatinskog zaleđa.
(http://www.croexpress.eu/)

Podijeli ovaj članak
Skip to content