Hrvati iz Mađarske na Nacionalnom hodočašću u Homokkomáromu

5 min čitanja

U marijanskom svetištu Blažene Djevice Marije u mađarskom gradu Homokkomáromu, 16. rujna 2023. održano je XVI. Državno hodočašće Hrvata u Mađarskoj u organizaciji Hrvatske državne samouprave.

To marijansko svetište nedaleko od južnomađarskoga grada Nagykanizse, u prelijepom briježnom pomurskom kraju blizu hrvatske granice, tamošnji Hrvati već godinama posjećuju, a ovogodišnje hodočašće ponovno ih je okupilo iz svih dijelova Mađarske. Svetoj misi koju je predvodio generalni vikar Mostarsko – duvanjske biskupije don Nikola Menalo, prethodio je Križni put kojeg su vjernici molili oko marijanskog svetišta. U vrlo inspirativnom misnom slavlju don Menalu su vjernici i nekoliko puta zapljeskali, a svečanost su glazbeno upotpunila hrvatska kulturna društva. Hodočašće je okupilo i veliki broj visokih uzvanika. Uz predsjednika Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivana Gugana, nazočio je i veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. sc. Mladen Andrlić koji je tom prilikom izjavio da je zadovoljan razinom očuvanja tradicije, kulture i hrvatskog jezika Hrvata u Mađarskoj.

Škola, edukacija i animiranje Hrvata za kulturne aktivnosti važan su preduvjet za očuvanje identiteta. Također, Hrvati izvan domovine trebaju što više sudjelovati u povezivanju sa svojim korijenima, s tim ciljem uskoro pripremamo projekt u Novalji na Pagu koji će se održati u listopadu, a kojem će se kroz bogat program predstaviti Hrvati iz Mađarske. Važna je međusobna suradnja i podrška svih institucija – naglasio je veleposlanik Andrlić. Hodočašće je uveličao i predsjednik Saveza Hrvata u Mađarskoj Joso Ostrogonac.

Želio bih kazati da je Savez Hrvata u Mađarskoj najstarije neovisna nevladina udruga Hrvata u Mađarskoj, a među najvažnijim zadacima nam je upravo očuvanje jezika i običaja. Najviše to uspijevamo kroz razne programe u kojima se okupljaju Hrvati iz Gradišća, Baranje, Bačke, Budimpešte i ostalih dijelova Mađarske. Mladost je teško privući, a na njima ostaje svijet, no zadovoljan sam koliko Hrvati u Mađarskoj međusobno surađuju što se najviše vidi po broju događaja koji se organiziraju – kazao je Joso Ostrogonac te naglasio da je za Hrvate u Mađarskoj važna i veza s domovinom, posebice s ustanovama poput Hrvatske matice iseljenika s kojom već godinama jako dobro surađuju. Svoje viđenje je dao i generalni konzul u Pečuhu Republike Hrvatske, Drago Horvat kazavši kako su za Hrvate u Mađarskoj najvažnija dva događaja – Hrvatski dan koji će se održati 11. studenoga i Nacionalno hodočašće koje je ove godine održano u Homokkomáromu.

Ovo je prilika da se u molitvi i vjeri sjetimo onih koji su napustili ovaj svijet, a nama koji smo ovdje podsjetnik da nastavimo čuvati hrvatski jezik, kulturu i običaje. Hrvati su integralni dio zajednice u Republici Mađarskoj, a prema mom iskustvu suradnja te dvije države važna je za očuvanje obje manjine – dodao je Drago Horvat.

Događaju su nazočili i glasnogovornik Hrvata u Mađarskom parlamentu i član Predsjedništva Saveza Hrvata u Mađarskoj za podravsku regiju, Jozo Solga, prva tajnica konzulata u Pečuhu Marina Sikora, Državni tajnik Miklós Soltész, parlamentarni zastupnik Péter Cseresnyés. Ispred HMI-ja događaju je nazočila glavna urednica časopisa Matica, Jelena Badovinac.

Tekst i foto: Jelena Badovinac; VIDEO 1; VIDEO 2.

Fotogalerija

Potpisi pod slike:

1 – predsjednik Saveza Hrvata u Mađarskoj Joso Ostrogonac, prva tajnica konzulata u Pečuhu Marina Sikora, veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. sc. Mladena Andrlić, Državni tajnik Miklós Soltész, predsjednik Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivan Gugan, parlamentarni zastupnik Péter Cseresnyés, član Predsjedništva Saveza Hrvata u Mađarskoj za podravsku regiju, Jozo Solga, glavna urednica časopisa Matica u ime Hrvatske matice iseljenika, Jelena Badovinac i generalni konzul u Pečuhu Republike Hrvatske, Drago Horvat

2 – predsjednik Saveza Hrvata u Mađarskoj Joso Ostrogonac, generalni konzul u Pečuhu Republike Hrvatske, Drago Horvat i član Predsjedništva Saveza Hrvata u Mađarskoj za podravsku regiju, Jozo Solga

3 – predsjednik Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivan Gugan i generalni vikar Mostarsko – duvanjske biskupije don Nikola Menalo

Podijeli ovaj članak
Skip to content