Hrvati dobili ministra u 43. Vladi Crne Gore

3 min čitanja

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative novi je ministar bez portfelja. Uz Vuksanovića to je i Zoran Miljanić iz Civisa, koji ima parlamentarni status. Konkretna zaduženja ministri će dobiti na idućim sjednicama Vlade Crne Gore

 

Na Cetinju je 28. travnja izabrana 43. Vlada Crne Gore. Hrvatska nacionalna zajednica ima svojeg predstavnika u njoj. Naime, Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative je ministar bez portfelja. Vlada, koju je upravo dobila Crna Gora, broji 18 resornih ministarstava i dva ministra bez porfelja. Uz Vuksanovića iz HGI, ministar bez porfelja je i Zoran Miljanić iz Civisa, koji ima parlamentarni status. Konkretna zaduženja ministri Vuksanović i Miljanić će dobiti na idućim sjednicama Vlade Crne Gore.

Adrijan Vuksanović rođen je 1980. godine u Kotoru. Osnovnu školu završio je u Tivtu, kao i Srednju elektrotehničku školu. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici, na odsjeku energetika, smjer industrijska elektrotehnika i automatika. Radio je na Radio Duxu . Po završetku studija radno iskustvo stjecao je u Elektroprivredi Crne Gore u Sektoru za električna mjerenja. Nakon toga bio je nastavnik u Srednjoj elektrotehničkoj školi u Podgorici.

Od 2016. do 2020. bio je zastupnik u Skupštini Crne Gore, gdje je dvije godine bio predsjednik Odbora za europske integracije, a kasnije zamjenik predsjednika. Pored toga, bio je i član Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Europske unije i Crne Gore, kao i Administrativnog odbora i Odbora za ustavna pitanja. Bio je i šef Poslaničkog kluba manjinskih stranaka u Skupštini Crne Gore. Dva puta je biran za vijećnika u Skupštini Općine Tivat.

Adrijan Vuksanović od 2019. predsjednik Hrvatske građanske inicijative. Član je Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske od 2013. godine, a od iste godine je i član Hrvatskog nacionalnog vijeća. Jedan je od osnivača i potpredsjednik Crnogorske paneuropske unije.

Član je Matice hrvatske, kao i Društva nezavisnih književnika Crne Gore. Pjesme su mu objavljivane u Hrvatskom slovu, Hrvatskoj književnoj reviji Marulić, Kodu i dr. Zastupljen je u nekoliko zajedničkih zbirki, kao i u Antologiji „Hrvatsko pjesničko biserje“. Autor je pjesničke zbirke “Dvije trećine”. Pjesme su mu prevedene na albanski i turski jezik. (Radio Dux)

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content