Hommage Andriji Krstuloviću u Kotoru

2 min čitanja

Hrvatsko građansko društvo Crne Gore, Matica crnogorska – ogranak Kotor i Hrvatska matica iseljenika – podružnica Split organiziraju hommage Andriji Krstuloviću, koji će biti održan u kotorskoj Galeriji solidarnosti. Govorit će Tihomila Krstulović Becker, Vesna Vičević i Branka Bezić Filipović, a u glazbenom programu sudjelovat će violinistica Dušica Kordić

Hrvatsko građansko društvo Crne Gore, Matica crnogorska – ogranak Kotor i Hrvatska matica iseljenika – podružnica Split organiziraju hommage Andriji Krstuloviću, koji će biti održan u Galeriji solidarnosti, u petak, 30. listopada, s početkom u 20 sati i 30 minuta.
Govorit će Tihomila Krstulović Becker, Vesna Vičević i Branka Bezić Filipović, a u glazbenom programu sudjelovat će violinistica Dušica Kordić.
Andrija Krstulović rođen je 1912. godine u Splitu. Od 1948. godine do 1954. godine predaje na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu, a od 1959. do 1983. na Višoj pedagoškoj školi u Splitu. Od 1970. godine posvetio se skulpturama malog formata u terakoti. Još kao srednjoškolac upoznao je Ivana Meštrovića, koji ga je nakon završetka studija, kao rektor Akademije, odabrao za specijalizaciju. Krstulović je klesao neke od Meštrovićevih najpoznatijih monumentalnih skulptura: karijatide na beogradskoj Avali, Njegoša i karijatide na Lovćenu. Krstulovićeva „Djevojka s jaretom„ iz 1963. godine u vlasništvu je britanske kraljice Elizabete II.; skulpture, Majka i dijete, spomenik Anti Trumbiću, reljef Krista (skulpture za crkvu Sv. Marka), trajno su obogatile grad Split, koji mu je 1982. dodijelio nagradu za životno djelo.
Andro Vid Mihičić, povjesničar umjetnosti i pjesnik, o Andriji Krstuloviću je zapisao: „Kad jednom istupi pred javnost čitavim svojim djelom, bit će to otkriće ne samo za našu malu sredinu, nego i za svijet“.
(Radio Dux)

Podijeli ovaj članak
Skip to content