HOLA – Natječaj za predavača hrvatskog jezika i kulture

2 min čitanja

Hrvatski kulturni centar u Rosariju u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika te u sklopu projekta Hola raspisuje NATJEČAJ za predavača hrvatskog jezika i kulture na području pokrajina Buenos Aires i Santa Fe u Argentini za akademsku godinu 2014.

HOLA – projekt predavanja hrvatskoga jezika i kulture podrazumijeva organiziranje i provođenje predavanja hrvatskoga jezika i kulture u Argentini. Pokrenut je 1998. godine na inicijativu hrvatskog diplomata u Čileu Pabla Sota Bogdanića i pok.počasne konzulice RH u Rosariju Lucije Zizich te nekolicine studenata hispanistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu (danas Udruge hispanista Sveučilišta u Zagrebu). Odgovorni, stručni i poticajan rad prvih predavača izazvao je veliki interes hrvatske zajednice te se projekt vrlo brzo širi i u druge argentinske gradove. Ovaj je vrijedni projekt do danas obuhvatio jedanaest mjesta, tj. dvanaest hrvatskih zajednica te uključio sveukupno pedeset dvoje predavača.

HOLA već godinama doprinosi povezivanju hrvatskih udruga i institucija u Latinskoj Americi te njihovih članova s Hrvatskom, širenju znanja o hrvatskoj kulturi, tradiciji i suvremenom životu. Samom podukom hrvatskoga jezika omogućujemo svim zainteresiranima učenje hrvatskoga jezika koje provodi predavač koji je izvorni govornik te apsolvent ili već diplomirani hispanist, kroatist ili (budući) profesor ostalih jezičnih studijskih grupa. Ovisno o kulturnom centru kojem su dodijeljeni, predavači rade s raznim skupinama učenika, od početnika do naprednih polaznika. Predavači svim zainteresiranima nude i aktivnosti izvan predavanja koja obuhvaćaju izlaganja o zanimljivim temama iz hrvatske povijesti, kulture ili suvremenog života popraćena virtualnim sadržajima, radionice na temu hrvatskih običaja i slično.

S druge strane, dužim boravkom na španjolskom govornom području mladim stručnjacima omogućujemo da unaprijede znanje španjolskoga jezika, upoznaju se s kulturom, tradicijom i životom zemlje u kojoj borave i na taj način postignu viši stupanj osobne kreativnosti i znanja. Ispunjavajući svoje obveze, predavači stječu iskustvo u radu s raznim skupinama učenika, razvijaju vještine izlaganja pred brojnom publikom, uviđaju važnost poboljšanja vlastite inovativnosti i kreativnosti.

Natječaj za predavače u akademskoj godini 2014.

Podijeli ovaj članak
Skip to content