Hodočašće švicarskih Hrvata u Einsiedeln

3 min čitanja

Na hodočašću su se okupili vjernici iz svih 12 Hrvatskih katoličkih misija u Švicarskoj, a dvodnevni duhovni program skupa s hrvatskim misionarima u Švicarskoj predvodio je mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj

52. Svehrvatski molitveno-pokornički pohod Marijinu svetištu u Einsiedeln kao svake godine okupio je 9. i 10. lipnja mnogobrojne vjernike iz svih 12 Hrvatskih katoličkih misija u Švicarskoj. Ove godine poseban gost bio je mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, koji je skupa s hrvatskim misionarima u Švicarskoj predvodio dvodnevni duhovni program.
Za pojedine vjernike hodočašće je počelo u subotu, 9. lipnja, u ranim jutarnjim satima. Tako je npr. skupina iz Zuga u 7.30 sati ujutro krenula na nekih 35 km dugi put prema Einsiedelnu. Zahvaljujući društvenim mrežama i međusobnim poznanstvima, na mjesto okupljanja u ovom malom srednjošvicarskom gradiću došlo je 26 hodočasnika iz misije Zug i okolnih misija Zürich, Aargau, Solothurn i Luzern.
Nakon početne molitve ispred crkve St. Michael, skupina je već na samom početku morala nadvladati prvo brdo. Nakon napornog Zugerberga, vjernici su uz molitve, pjesme i međusobna upoznavanja i razgovore lagano pješačili kroz sela Unter- i Oberägeri, Raten i Bibberbrugg prema Einsiedelnu. Za kratki odmor i tjelesnu okrepu, za koju se hodočasnici od srca zahvaljuju, u selu Unterägeri pobrinuli su se Mirko i Anđa Volić.
Poslije 9 sati hoda, hodočasnici iz Zuga stigli su u Einsiedeln, gdje je mnoštvo vjernika iz svih drugih krajeva Švicarske stiglo na svetu Ispovijed koja je počela u 15.30 sati. Nakon sakramenta pomirenja, vjernici su se u 17 sati okupili za Put Križa.
Uz razmatranja i molitve, otac biskup, svećenici i narod obišli su 14 postaja i okupili se nakon Križnog puta u 19 sati na svečano euharistijsko slavlje u Gospinoj bazilici. Nakon završnog blagoslova oca biskupa, mons. Jure Bogdana, završio je prvi dan hodočašća.
U nedjelju, 10. lipnja, program je počeo u 11 sati biskupovim predavanjem u velikoj samostanskoj dvorani. Uslijedilo je euharistijsko slavlje u Gospinoj bazilici, koje je završilo pjevanjem hrvatske crkvene himna «Zdravo Djevo, kraljice Hrvata» i hrvatskom himnom.
(moja-domovina.net</a>) <br /><br />”

Podijeli ovaj članak
Skip to content