Hrvatski kandidat za Oscara

2 min čitanja

Na prošlogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu film je dobio Nagradu FEDEORA-e za najbolji europski film

Nagrađivani debitantski film Hane Jušić “Ne gledaj mi u pijat” hrvatski je kandidat za 90. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku, odlučila je nedavno Komisija Hrvatskog društva filmskih djelatnika (HDFD).

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika svake godine odabire dugometražni igrani film koji će biti predstavnik Hrvatske u natjecanju za Oscara, a ove godine odluku je donijela petnaesteročlana komisija, u drugom krugu tajnog glasovanja natpolovičnom većinom od osam članova. 
Biralo se između pet prijavljenih filmova – uz “Ne gledaj mi u pijat” u konkurenciji su bili “Ministarstvo ljubavi” Pave Marinkovića, “Sve najbolje” Snježane Tribuson, “Ustav Republike Hrvatske” Rajka Grlića i “Uzbuna na Zelenom Vrhu” Čejen Černić. 

“Ne gledaj mi u pijat” film je o odrastanju i obiteljskim odnosima, u čijem je središtu djevojka (Mia Petričević), koja s obitelji koja živi u skučenom stanu, na osjetljivoj granici između ljubavi i netrpeljivosti. 

Nakon što dominantni otac obitelji doživi moždani udar, ona preuzima brigu o njemu i kući, dok joj neodgovorna majka i intelektualno usporeni brat samo otežavaju ionako tešku situaciju. 

U glavnoj je ulozi Mia Petričević, arhitektica koja je ulogu prihvatila iz znatiželje, a glume još Nikša Butijer, Arijana Čulina (u svojoj prvoj filmskoj ulozi) i Zlatko Burić. 

Od svjetske premijere na prošlogodišnjem Venecijanskom filmsko festivalu, gdje je dobio Nagradu FEDEORA-e za najbolji europski film, film je sudjelovao na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, s kojih se nerijetko vraćao s nagradama.
(Hina)

Podijeli ovaj članak
Skip to content