Hektorovićev spjev na filmskome platnu

3 min čitanja

Hektorovićevo ‘Ribanje i ribarsko prigovaranje’ prvi će put biti preneseno na filmsko platno. Redatelj i scenarist je naš svjetski poznati umjetnik Milan Trenc, a prva će klapa pasti krajem rujna na otoku Hvaru

Nakon 450 godina Hektorovićevo ‘Ribanje i ribarsko prigovaranje’ prvi će put biti preneseno na filmsko platno. Redatelj i scenarist je naš svjetski poznati umjetnik Milan Trenc, a prva će klapa pasti krajem rujna na otoku Hvaru.

O ekranizaciji najvažnijeg djela Petra Hektorovića već se dulje govori s velikom znatiželjom jer mnogi postavljaju pitanje – može li spjev napisan prije 450 godina s prilično statičnom radnjom biti dovoljno dobar materijal za jedan film. Milan Trenc vjeruje da se to može, a ekipa Vijesti iz kulture bila je na posljednjim pripremama za snimanje:

Kameni svijet Staroga Grada turisti će uskoro prepustiti filmašima. Ovih dana ekipa obilazi teren i dogovaraju se posljednji detalji produkcije novog hrvatskog cjelovečernjeg igranog filma.

Ribanje je narativni spjev u tri dijela u kojem Hektorović opisuje svoj trodnevni put od Hvara do Brača i Šolte, put na kojem su ga pratili i pravili mu društvo hvarski ribari Paskoje Debelja i Nikola Zet. To djelo samo po sebi nije dovoljno filmično i bilo je potrebno napraviti intervencije u cijelom scenariju da bi tekst zaživio kao film. Dodali smo jednu dimenziju koju bismo mogli nazvati poetskim realizmom, a tu je i jedan mala ljubavna drama,  otkriva Milan Trec. Glavnu ulogu pjesnika Petra Hektorovića tumačit će Rade Šerbedžija. Kako ističe Trenc, scenarij je pisao upravo za njega, a veliki glumac nadopunio ga je i nekim svojim idejama.

Ostatak glumačke ekipe među ostalima čine Leon Lučev, te mladi glumci Bojan Brajčić i Romina Tonković. Gradovi Stari Grad i Hvar potpomažu ovaj filmski projekt, a otočani s veseljem očekuju filmsku jesen.

Veseli me da će film koji radimo ući u antologiju hrvatske filmske baštine i uz pomoć Ministarstva znanosti i obrazovanja završiti kao obavezna filmska literatura za sve osnovnoškolce,  kaže producent filma Boris Veličan.

Kako dodaje Milan Trenc, čije je crteže objavljivao New York Times, a holivudski hit ‘Noć u muzeju’ nastao je prema njegovoj ideji, ‘Ribanje’ je djelo koje bi stranci već odavno pretvorili u svjetski brend. (HRT)

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content