Godišnja sjednica Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu

3 min čitanja

Na sjednici su, uz ravnatelja dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislava Markića, koji je ujedno i tajnik Vijeća, sudjelovali predsjednici Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica iz Hrvatske i BiH fra Jure Šarčević i dr. fra Miljenko Šteko te područni delegati hrvatske inozemne pastve iz Australije, Austrije, Kanade, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Skandinavije, Slovenije, Švicarske, Zapadne Europe kao i predstavnik pastoralnih suradnika iz Njemačke

Pod predsjedanjem predsjednika Vijeća vrhbosanskoga pomoćnog biskupa Pere Sudara 30. ožujka u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu održana je redovita godišnja sjednica Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu. Na sjednici su, uz ravnatelja dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislava Markića, koji je ujedno i tajnik Vijeća, sudjelovali predsjednici Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine fra Jure Šarčević i dr. fra Miljenko Šteko te područni delegati hrvatske inozemne pastve iz Australije, Austrije, Kanade, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Skandinavije, Slovenije, Švicarske, Zapadne Europe kao i predstavnik pastoralnih suradnika iz Njemačke.
Biskup Sudar je ukratko istaknuo najvažnije zaključke sa zajedničkoga zasjedanja HBK i BK BiH održanog 26. veljače u Mostaru, vezane uz tematiku hrvatske inozemne pastve te je prenio kako su biskupi podržali nove projekte Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu usmjerene ponajprije mlađem naraštaju iseljenika. Članovima Vijeća i svim drugim pastoralnim djelatnicima u iseljeništvu uime biskupa HBK i BK BiH uputio je riječi zahvale za njihovo djelovanje u čuvanju i promicanju vjere našeg iseljeničkoga puka.
Uslijedilo je godišnje izvješće Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu o aktualnom stanju hrvatske inozemne pastve koje je članovima Vijeća podnio ravnatelj Markić. Nazočne je izvijestio da naša hrvatska inozemna pastva djeluje u 186 župa, misija i zajednica diljem svijeta s ukupno 195 svećenika, 6 trajnih đakona, 50 redovnica, 44 pastoralna suradnika laika i 48 tajnica. U tom je kontekstu istaknuo potrebu pomlađivanja klera koja se ponegdje već i događa. Potom su svoja izvješća iznosili područni delegati hrvatske inozemne pastve.
U završnoj raspravi između ostaloga je zaključeno kako crkvena visoka učilišta treba potaknuti na sustavno istraživanje vrlo bogatoga pastoralnog djelovanja među našim iseljenicima. Također je razmotren i podržan prijedlog obilježavanja pedesete obljetnice ustanovljenja Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.
(IKA)

Podijeli ovaj članak
Skip to content