Graničari proslavili 55. obljetnicu

2 min čitanja

Grupu su 1958. utemeljili Franjo Palković i Štefan Kuzmić, a Graničari iz Fileža spadaju među najstarija hrvatska folklorna društva. Izdali su CD „Naš zavičaj“, na repertoaru imaju 13 koreografija, a društvo od 50 aktivnih članova vodi Bernadeta Ješ

U Filežu je folklorna grupa „Graničari“ ovaj vikend proslavila 55. obljetnicu postojanja. Grupu su 1958. utemeljili Franjo Palković i Štefan Kuzmić. Graničari iz Fileža spadaju među najstarija hrvatska folklorna društva
Fileška folklorna i tamburaška grupa izdala je CD „Naš zavičaj“. Na repertoaru imaju 13 koreografija, a društvo od 50 aktivnih članova vodi Bernadeta Ješ.
Na poziv Hrvatskoga kulturnoga društva profesor Slavko Janković, muzikolog i utemeljitelj „Jankovićeve tamburaške škole“ boravio je 1958. ljeta u Gradišću. U osnovnim školama je pomagao u podučavanju sviranja tambura. U Filežu je ostao tri tjedna.
Iz školskoga ansambla su 1962. Martin Jordanić i Jakov Berlaković utemeljili tamburaški zbor Mladost, a Feliks Čenar je nekoliko godina kasnije pokrenuo plesačku grupu nazvanu Graničari.
Prigodom proslave 55. obljetnice u Filežu gostovalo je prijateljsko folklorno društvo „Prigorec“ iz Markuševca u Hrvatskoj. Ovo folklorno društvo ove godine slavi 90. obljetnicu postojanja.
Vrhunac slavlja bilo je folklorno poslijepodne na fileškom kiritofu na Lovrenču. U programu su nastupili, uz aktivne Graničare, i bivši članovi. Oni su predstavili koreografiju „Štafeta“, jednu od prvih koreografija društva. Ovu koreografiju Vladimira Vukovića Graničari više ne plešu. Obilježavanje jubileja Graničara proteklo je pred fileškom crkvom pod vedrim nebom. (Hrvatska redakcija ORF-a)

Podijeli ovaj članak
Skip to content