Gradišće odlikovalo povjesničara Mirka Valentića

2 min čitanja

Zemlja Gradišće je povjesničaru dr. Mirki Valentiću predala »Časni znak Zemlje Gradišće«. Odlikovanje je u Austrijskom veleposlanstvu u Zagrebu predala veleposlanica mr. Andrea Ikić-Böhm

Zemlja Gradišće je 16. listopada u Zagrebu povjesničaru dr. Mirki Valentiću predala »Časni znak Zemlje Gradišće«. Odlikovanje je u Austrijskom veleposlanstvu predala veleposlanica mr. Andrea Ikić-Böhm uz generalnu sekretaricu Ureda gradišćanske zemaljske vlade Moniku Lämmermayr i vladinoga nadsavjetnika Riharda Vlašića.
Mirko Valentić je stručnjak za Vojnu krajinu i Gradišćanske Hrvate. Početkom sedamdesetih postavio je izložbu o Gradišćanskim Hrvatima u Zagrebu, koja je gostovala i u Gradišću, a gostovala je i u hrvatskim gradovima od Zagreba do Šibenika.
Mirko Valentić jedan je od vodećih stručnjakov za povijest gradišćanskih Hrvata, autor je knjige o »Gradišćanski Hrvati od XVI st. do danas« (Zagreb 1970.), urednik je knjige »Znameniti i zaslužni Gradišćanski Hrvati« (Čakavski sabor 1972.) autora Martina Meršića ml. i zajedno sa Zvanom Črnjom i Nikolom Benčićem uredio je monografiju »Gradišćanski Hrvati« (Čakavski sabor 1973.), koja je izašla uz izložbu u Zagrebu i Katalog za izložbu o Gradišćanskim Hrvatima u Željeznom o kojoj su tada opširno pisale Hrvatske novine.
Pokrenuo je i mnoge druge projekte vezane uz gradišćanskohrvatsku tematiku. Mirko Valentić je lani slavio svoj 80. rođendan. Od početka 1991. Vodio je Institut za suvremenu povijest u Zagrebu.
Mirko Valentić rodio se u Ivanjskoj kraj Banje Luke, BiH, 1932. ljeta. Godine 1961. diplomirao je povijesnu grupu na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu a otada do 1964. bio je profesorom povijesti u Školi za odgajateljice u Zagrebu. Od 1964. do 1971. kustos je u Povijesnom muzeju Hrvatske, a 1971. se zaposlio u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu (nekadašnji Institut za historiju radničkog pokreta Hrvatske). Godine 1978. doktorirao je povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s temom „Vojna krajina i pitanje njenog sjedinjenja s Hrvatskom 1861.-1881.“. Bio je ravnateljem u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu od 1991. do 2002. ljeta i predavačem na Odsjeku za povijest pri Hrvatskim studijima. (Hrvatske novine)

Podijeli ovaj članak
Skip to content