Gradišćanski finale natjecanja Reci multi

2 min čitanja

Među sedam finalista je i 14-godišnja Maloborištofka Olga Rupp, učenica Dvojezične srednje škole Veliki Borištof koja se kao jedina natjecala u gradišćanskohrvatskom jeziku

 

 

U studiju ORF-a u Željeznom je u ponedjeljak, 16. svibnja održano finalno kolo dobitnka natjecanja u dvojezičnom govoru „Reci multi – Sag´s multi“ https://sagsmulti.orf.at/.  Među sedam finalista je i 14-godišnja Maloborištofka Olga Rupp, učenica Dvojezične srednje škole Veliki Borištof koja se kao jedina natjecala u gradišćanskohrvatskom jeziku.

Olga je držala je dvojezični hrvatsko-njemački govor na temu „Svi žele promijeniti svijet, ali nitko samoga sebe“. Govorom na temu „Ne boj se biti kakva jesi“ Olga Rupp je došla u finale. Cilj ovoga naticanja je da se pokaže raznolikost različitih jezika u Austriji.

Žiri je gledao nastup i to kako se pojedini kandidati prezentiraju pred publikom. Gledali su i na jezik – što je najvažnija kategorija – i na to koriste se li zaista oba jezika ravnopravno. Na natjecanju je bilo zastupljeno 39 jezika. Ti ljudi znaju oba jezika, njemački i svoj materinski jezik, ili jezik koji su naučili u školi.)

Završna priredba ovogodišnjeg natjecanja Reci multi bit će 26. srpnja u Beču. Natjecanje organizira ORF. Širom Austrije je sudjelovalo 410 učenika iz 168 škola. (https://volksgruppen.orf.at/ Prijevod: dšš

 

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content