GOSTOVANJE HRVATSKOG PJEVAČKOG ZBORA BARANJA I TS MISIJA VIT IZ MAĐARSKE KONCERT: SUSRET U DOŠAŠĆU

3 min čitanja

SUBOTA, 3. PROSINCA 2022. S POČETKOM U 19 SATI, CRKVA BEZGRJEŠNOG ZAČEĆA BDM, AVENIJA GOJKA SUŠKA 2, DUBRAVA KONCERT: ADVENT U ZAGREBU

NEDJELJA, 4. PROSINCA 2022. S POČETKOM U 11 SATI, ADVENT U ZAGREBU, ZRINJEVAC

Sa zadovoljstvom najavljujemo gostovanje velikog pjevačkog zbora Hrvata iz mađarske Baranje. Riječ je o amaterskim pjevačima, zaljubljenicima i čuvarima hrvatskog jezika i kulture u Mađarskoj, koji u mjestima u kojima žive čuvaju sakralnu i pučku hrvatsku glazbenu tradicijsku kulturu. U mađarskoj županiji Baranji takvih zborova ima osam, a svake se godine više puta okupljaju pod ravnanjem profesorice Aleksandre Čeliković Cvidrak iz Belišća kako bi zajedno uvježbavali nove pjesme i to u organizaciji Udruge baranjskih Hrvata, regionalne organizacije Saveza Hrvata u Mađarskoj, na čelu s predsjednicom dr. Marijanom Balatinac. Sa dirigenticom Čeliković Udruga surađuje već mnogo godina i suradnja se širi na organizaciji usavršavanja za pjevače hrvatskih zborova iz cijele županije mađarske Baranje. Održano je mnogo koncerata i nastupa, a ove godine su izašli s novom inicijativom izraslom na suradnji s tamburaškim sastavom Misija Vit te je objavljen novi nosač zvuka starih hrvatskih crkvenih pjesama pod nazivom „Čuj nas Majko“. Dio ovih pjesama zbor će uz pratnju tamburaškog orkestra izvesti i na koncertu u Crkvi bezgrješnog začeća te na zagrebačkom Adventu. Članovi nastupaju u originalnim sačuvanim narodnim nošnjama hrvatske manjinske zajednice iz Baranje u Mađarskoj.

Hrvati u mađarskoj Baranji žive već na ovim područjima više stoljeća u različitim etničkim skupinama, to su Šokci, Bošnjaci, podravski Hrvati i podravski Šokci. To se vidi i u njihovom govoru te u narodnoj nošnji, koja se razlikuje od sela, do sela. Organizirani su po naseljima u svojim narodnosnim hrvatskim samoupravama i udrugama, te na županijskoj i državnoj razini. U centru županije u Pečuhu, u vlasništvu i pod upravom Hrvatske državne samouprave djeluju: Hrvatski školski centar Miroslav Krleža s vrtićem, osnovnom školom, gimnazijom i učeničkim domom, Hrvatsko kazalište, Hrvatski klub August Šenoa, Hrvatski znanstveni zavod, Collegium Croaticum i ured HDS-a. A tu radi i katedra za Croatistiku pri Sveučilištu Janus Pannonius.

Hrvata u Baranji ima u četrdesetak naselja, a njih okuplja i Udruga baranjskih Hrvata, kao regionalna organizacija Saveza Hrvata u Mađarskoj koja djeluje od 2009. godine, ima stotinjak registriranih članova i puno simpatizera iz cijele županije. Već godinama pored svojih tradicionalnih kulturnih i gastronomskih festivala i omladinskih kampova, na čelu sa predsjednicom Marijanom Balatinac, organizira i usavršavanje za pjevače hrvatskih zborova iz cijele županije mađarske Baranje, a ovo gostovanje u Hrvatskoj organizirano je uz pomoć Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH te Hrvatske matice iseljenika.

Tekst: Snježana Jurišić

Podijeli ovaj članak
Skip to content