Gost – dirigent 50. Omladinskog tamburaškog festivala HBZ-a u Chicagu

6 min čitanja

Ansambl Penn-Sembles u Versaillesu, Pennsllvanija Jerry Grčević vodi kao glazbeni direktor, a ondje je već niz godina član odsjeka 146 Hrvatske bratske zajednice. Na jubilarnom festivalu imat će čast voditi 20 omladinskih zborova

Priznati primaš, skladatelj i aranžer, jedan od najboljih tamburaša u Sjedinjenim Državama, a i u svijetu Jerry Grčević će biti gost – dirigent 50. godišnjeg Omladinskog tamburaškog festivala Hrvatske bratske zajednice, koji se 1.,2. i 3. srpnja održava u hotelu Hilton u Chicagu, Ilinois.

Jerry Grčević rođen je u hrvatskoj glazbenoj obitelji u malom mjestu Turtle Creek, država Pennsylvanija nedaleko Pittsburgha. Prvo glazbeno obrazovanje dobio je od oca Joea, ujaka Marka Grčevića i djeda Marka Sumraka. Od godine 1963. pa do 1983. Jerry je bio član omladinskog tamburaškog zbora Sv. Juraj u Cokeburgu, PA, kojeg je dugo godina predvodio njegov otac. Od 1972. pa nadalje Jerry je bio njegov pomoćnik.

U to vrijeme u ansamblu je pokrenuo mladi tamburaški sastav u kojem su bili njegovi prijatelji, Mark i Michael Zieglar, Pete i Bob Turčić, John Groncy i Richard Luketich. Jerry je zajedno sa svojim ocem, ujakom Markom i rođakom Markom ml. svirao u obiteljskom tamburaškom zboru Sloboda. Svirali su na mnogim hrvatskim kulturnim i zabavnim okupljanjima. Jerry je na turnejama po Hrvatskoj bio 1969., 1972., 1976. i 1981. godine. Godine 1980. godine osnovao je svoj tamburaški sastav Jerry Grcevich Tamburitza Group. Godine 1989. otišao je u Novi Sad da bi učio kod Janike Balaža, kao poslije i kod poznatog Antuna Nikolića Tuce u Osijeku. Kasnije je upisao glazbenu školu na Seton Hill Collegeu u Greensburgu, Pennsylvanija.

Svirao je s tamburaškim zborom Slanina na koncertu u Barns of Wolf Trap u Washingtonu te na nacionalnoj radijskoj postaji NPB koja se emitira po cijeloj Americi. Od godine 1985. do 1989. svirao je u čuvenom sastavu Mirka Roknića. Osnovao je tamburaški orkestar Jerry Grcevich kojeg su činili Steve Wagner, Vjeko Dimter i Bob Sestili. Jerry je bio i izuzetno talentirani skladatelj. Jerry je i pravi virtuoz na bisernici. Snimo je vlastite gramofonske ploče i CD -ove na kojima je sam pjevao te svirao sve tamburaške instrumente.

Svoj talent uvijek rado dijelio s drugim tamburašima i ljubiteljima tamburaške glazbe. Podučavao je mnoge omladinske i odrasle tamburaške ansamble kao i pojedince u SAD-u, Kanadi, Hrvatskoj i Mađarskoj. Svirao je na mnogim koncertima, proslavama, priredbama, piknicima, privatnim i javnim zabavama. Sa svojim zborom pratio je mnoge poznate pjevače, kako u Americi tako i u domovini Hrvatskoj.

Zadnjih godina, Jerry provodi dobar dio vremena u Hrvatskoj, da bi proučavao stari i prikupljao novi glazbeni materijal. Godine 1994. dobio je nagradu Croatia Recordsa za pjesmu Ne dirajte mi ravnicu u izvedbi Miroslava Škore i Jerryja Grčevića. Iste godine nastupao je na Ohio Folk festivalu u Daytonu, zatim Santa Barbara Folk Dance festivalu u Santa Barbari, Kalifornija, potom Zlatnim Žicama Slavonije. Ondje je dobio priznanje za doprinos razvoju i širenju tamburaške glazbe 1994. Godine 1998. je sudjelovao na glazbenoj turneji po Americi s Mirom Škorom, a 2000. godine je sa Zvonkom Bogdanom nastupao na prvom Tamburaškom festivalu u Hrvatskom Kulturnom Centru u San Franciscu. Iste godine je s orkestrom Braća Yeseta sudjelovao na turneji u San Franciscu. Godine 2001. dobio je prestižnu nagradu Nacionalne zaklade za umjetnost države Pennsylvanije, a iste godine ga je za njegov rad odlikovalo Tamburaško udruženje Amerike. Naime, uveden je u Dvoranu velikana u koju je svojevremeno bio primljen i njegov otac Joe. Nagradu je dobio kao jedan od najmlađih tamburaša.

Godine 2004. godini bio je pozvan u Washington na koncert Homegrown gdje je sa svojim tamburaškim zborom nastupio u Library of Congress. Jerry je 2005. osnovao grupu Gypsy Strings i sa svojim momcima počeo svirati u restoranu Gypsy Cafe u Pittsburghu. Iste godine Nacionalna zaklada za umjetnost u Washingtonu, nevladina agencija čija je misija podržavati vrsnost u umjetnostima i čuvati kulturno blago Sjedinjenih Država, dodijelila mu je nagradu kao folk umjetniku za njegovo individualno postignuće i doprinos bogatom naslijeđu Sjedinjenih Država. To je najveće američko priznanje folk i tradicionalnim umjetnicima.

Svoju ljubav i znanje prema tamburaškoj glazbi Jerry je 2009. godine počeo dijeliti u odraslom tamburaškom ansamblu Penn-Sembles u Versaillesu, Pennsllvanija kojeg kao glazbeni direktor vodi do današnjih dana. Ondje je već niz godina član odsjeka 146 Hrvatske bratske zajednice. U Pittsburghu je nastupao na mnogim javnim koncertima i priredbama. Od 2012. pa do 2015. sa svojim je orkestrom svirao na božićnom humanitarnom koncertu kojeg svake godine priređuje Mark Milovats.

Za 50. godišnji festival Omladinske kulturne federacije Hrvatske bratske zajednice u Chicagu, Illinois kao gost dirigent izabran je Jerry Grčević. Zaslužio je tu visoku čast. Čestitamo!

Opširnije

Podijeli ovaj članak
Skip to content