Godišnji koncert Omladinskog tamburaškog zbora Rankin

3 min čitanja

Godišnji koncert Rankin Junior Tamburitzans održan je u Rankinu (PA) u dvorani škole The Wooldland Hills Turtle Creek Elementary Steam Academy

 

Godišnji koncert Omladinskog tamburaškog zbora/Rankin Junior Tamburitzans https://web.facebook.com/RankinJrs?_rdc=1&_rdr održan je u Rankinu, nedaleko Pittsburgha, u američkoj državi Pennsilvaniji. Koncert je održan 19. ožujka  u dvorani škole The Wooldland Hills Turtle Creek Elementary Steam Academy.

Poznato je da je težak život i nestabilna politička situacija u istočnom dijelu Europe natjerala mnoge koncem 19. stoljeća da odu „trbuhom za kruhom“ u prekomorske zemlje – Ameriku i Kanadu. Mnogi su mogućnost zaposlenja našli u rudnicima ugljena i željezna. Rankin je bio centar s velikim tvornicama prerade željezne rude i topionicama. Doseljeni Hrvati su stanovali blizu jednih drugih ali nedaleko tih velikih industrijskih postrojenja. I danas, mnoge industrijske građevine čine srce grada, i još su aktivne u u proizvodnji. Tako se u susjedstvu govorio hrvatski jezik, širio miris domaće kuhinje ali i vjerno čuvala kulturna baština i hrvatski običaji. Sve to  je trebalo očuvati i prenijeti na nove naraštaje. U tome su Hrvati bili jako odlučni.

Nakon dugog i mukotrpnog rada sastajali su se, svirali tamburicu i pjevali. Ovaj 61. godišnji koncert,  kojem sam prisustvovao, bio je vidljivi zavjet djece roditeljima, djedovima i pradjedovima, da će čuvati i ponositi se sa svojom hrvatskom baštinom i tradicijama. Omladinski tamburaški zbor s gostom  – Ansamblom „Hrvatski dom Rankin“- po 61. put – izveo je dvosatni program koji je zadivio i razveselio sve prisutne.

Omladinski tamburaški zbor Rankin u svojim redovima ima djecu svih uzrasta, a vode ga: direktor i koreograf Robert Pollak, glazbeni direktor Gordon Mann, pomoćna koreografkinja Julie Horgas,  pomoćna glazbena direktorica Arianna Burns i pomoćnica koreografa Lacey Brooks. Tom je prigodom na pozornici predstavljena maturantica srednje škole Riley Furrick, koja ove godine završava Steel Valley High School, a koja u ovom tamburaškom i folklornom zboru nastupa od svoje 5. godine. Pri  dodjeli priznanja i simboličnih darova ovoj mladoj i talentiranoj osobi, istaknuti su rezultati njenog rada i djelovanja u područnoj zajednici grada. Čestitamo svim izvođačima, direktorima i roditeljima! Omladinski tamburaški zbor Rankin drži mnogo do nasljeđa naroda iz kojeg su potekli.

Nakon koncerta održana je zabava  u Hrvatskom domu u Rankinu, uz domaću kuhinju i pivo, a za hrvatsku se glazbu pobrinuo sastav „Zabava“ na čelu s Frankom Božičevićem.

 

Tekst i fotografije: Franjo Bertović

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content