Godina hrvatske kulture u Darmstadtu

3 min čitanja

Cjelogodišnji kulturno-umjetnički program posvećen je  50. obljetnici postojanja HKM Darmstadt. Godina hrvatske kulture 2019.  Darmstadtu održava se pod visokim pokroviteljstvom grada Darmstadta i gradonačelnika Jochena Partscha, Veleposlanstva RH u Njemačkoj, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatske matice iseljenika 

U Darmstadtu započinje cjelogodišnji kulturno-umjetnički program posvećen 50. obljetnici postojanja Hrvatske katoličke misije Darmstadt. U okviru programa pod nazivom “Godina hrvatske kulture 2019.”, hrvatska zajednica u Darmstadtu nudi raznovrsne događaje i sadržaje kojima želi privući članove zajednice, ali i sve ostale sugrađane u Darmstadtu i okolici.

“Godina hrvatske kulture 2019. u Darmstadtu” održava se pod visokim pokroviteljstvom grada Darmstadta i gradonačelnika Jochena Partscha, Veleposlanstva RH u Njemačkoj, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatske matice iseljenika. Partneri događaja su biskupija Mainz, Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, Literaturhaus Darmstadt, programmkino rex i mnogi drugi.

Točke programa spadaju duhovna obnova pod vodstvom P. Marka Glogovića (8.2. u 19 sati, 9.2. u 18 sati, 10.2. sveta misa u 12:15 sati) i uz glazbenu pratnju sjajnog duhovnog sastava “Emanuel” iz Velike Gorice te otvorenje izložbe “Umjetnost u drvu i kamenu” autora fra Nediljka Brečića i Duje Jurkovića (10.2., 13:30 sati). Ovi su događaji na rasporedu u crkvi odnosno župnoj dvorani sv. Fidelisa (Feldbergstr. 27, 64293 Darmstadt).

Bogati program nastavlja se u svibnju predavanjem veleposlanika dr. Gordana Grlića-Radmana o hrvatskom predsjedanju EU-om i predstavljanjem Rijeke kao europske prijestolnice kulture 2020. U lipnju je na rasporedu sudjelovanje HKM Darmstadt na priredbi “Noć crkava” u Darmstadtu. Jesen 2019. u Darmstadtu bit će u znaku hrvatskih filmova. U suradnji s Odjelom za kulturu Hrvatske matice iseljenika izabrana su čak četiri filma različitih žanrova ( “Sve najbolje”, “Sve je bio dobar san”, “Šegrt Hlapić” i “Imena višnje”) koji će biti uvršteni u službeni program programmkino rex, a uz to u zajednici sv. Fidelisa prikazat će se i poseban film o Međugorju (“Mary’s land”). U Literaturhaus Darmstadt najavljena je književno-glazbena večer, a tijekom vikenda 30.11. i 1.12.2019. vrhunac proslave 50. obljetnice Misije u Darmstadtu čine svečana akademija, među ostalim uz gostovanje klape HRM-a “Sveti Juraj”, te euharistijsko slavlje koje će predvoditi biskup Mainza dr. Peter Kohlgraf.

Povodom svoga velikog jubileja HKZ Darmstadt izdaje i spomen-knjigu koju su uredili fra Nediljko Brečić i Edi Zelić, voditelj projekta “Godina hrvatske kulture 2019. Knjiga će biti predstavljena 10. veljače 2019., a uređena je i posebna internetska stranica sa svim potrebnim informacijama i najavama.  

Tekst: Mario Kolmanić

Podijeli ovaj članak
Skip to content