Glagoljica u dječjem oku i srcu u Zadru

3 min čitanja

U Gradskoj knjižnici Zadar otvorena je izložba nagrađenih likovnih dječjih radova Iserlohn – Rim – Molize – Zagreb 2016. Izložbe najuspjelijih radova već su bile postavljene u Iserlohnu, Rimu, Molizeu, samostanu Čokovac na otoku Pašmanu i Zagrebu

U Gradskoj knjižnici Zadar, ogranak Arbanasi otvorena je 18. listopada izložba nagrađenih radova s Međunarodnog likovnog natječaju djece hrvatskih iseljenika širom svijeta Iserlohn – Rim – Molize – Zagreb 2016.

Ovaj likovni natječaj postoji već šesnaest godina, a njegovi inicijatori i organizatori su hrvatski iseljenici i likovni umjetnici, Iločani Ankica i Ante Karačić. Slobodna umjetnica Ankica Karačić radi kao pedagog s njemačkom djecom na projektu „Kultur und Schule“ (Kultura i škola). Željela je sličan projekt pokrenuti i s hrvatskom djecom te potomke Hrvata iz cijeloga svijeta uključiti u jedan zajednički projekt. Sve što je ovaj umjetnički bračni par napravio u šesnaest godina, napravio je potpuno volonterski. Žele uz pomoć stvaralaštva, boja i mašte povezati djecu hrvatskih iseljenika s Hrvatskom.

Likovni natječaj svake godine ima drugu temu i drugi hrvatski grad koji je, uz Iserlohn, domaćin izložbe najzanimljivijih likovnih radova pristiglih na natječaj.

Godine 2014. domaćin u Hrvatskoj bio je Zadar i OŠ Zadarski otoci. Ove godine tema je bila Glagoljica u dječjem oku i srcu.

Na natječaj je stiglo više od tisuću učeničkih radova iz Hrvatske, Italije, Njemačke, Švicarske, Australije (Tasmanija), Čilea, Argentine, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije (Vojvodina). Stručno povjerenstvo sastavljeno od likovnih umjetnika i drugih kulturnih djelatnika iz Iserlohna nagradilo je ukupno 100 učenika u dvjema kategorijama, učenici od 1. do 4. razreda te učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole.

Među nagrađenom djecom su i učenici škole Zadarski otoci iz Zadra: Leana Tomičić, 1.B razred, učiteljica mentorica Jasminka Brižić , Dora Jordan, 1.B razred, učiteljica mentorica Jasminka Brižić , Stipe Pavičić, 3.B razred, učiteljica mentorica Željka Diklan.

Izložbe najuspjelijih radova već su bile postavljene u Iserlohnu, Rimu, Molizeu, samostanu Čokovac na otoku Pašmanu i Zagrebu.

Izložbu u Gradskoj knjižnici Zadar organizirale su i postavile učiteljice škole Zadarski otoci: Renata Andrović, Željka Diklan i Jasminka Brižić. Na svečanom otvorenju je učiteljica Renata Andrović održala prigodan govor i pozdravila sve prisutne.

Pokrovitelji natječaja su Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo RH u Rimu, Udruga “Jedna muzika”, Hrvatsko-talijanski mozaik Rim, Hrvatska matica iseljenika, Hrvatski glas Berlin, Grad Rim, Grad Zagreb, Grad Zadar, Općina Tkon i Osnovna škola Zadarski otoci – Zadar.

Tekst: OŠ Zadarski otoci

  
Podijeli ovaj članak
Skip to content