Gavran i Popović postali akademici

2 min čitanja

Odluka o prijemu bit će uručena našim književnicima ili u Zagrebu ili u Moskvi, ovisno o dogovoru s Akademijom

Ruska akademija književnosti je sljednik Ruske akademije koju je 1783. godine osnovala carica Katarina Velika. Obrazloženje o imenovanju potpisao je 22. travnja predsjednik Ruske akademije književnosti Jurij Bjeljajev, koji je o odluci ove ugledne ustanove obavijestio hrvatske književnike. Odluka o prijemu bit će uručena našim književnicima ili u Zagrebu ili u Moskvi, ovisno o dogovoru s Akademijom.

Miro Gavran je autor čija su djela prevedena na 35 jezika, knjige su mu imale više od 150 izdanja u zemlji i inozemstvu, dok su mu drame i komedije imale više od 250 kazališnih premijera diljem svijeta koje je vidjelo preko tri milijuna gledatelja. Proteklih desetak godina Gavran je zamjetno prisutan u ruskom kulturnom prostoru – izvedeno mu je ondje čak osam kazališnih premijera od kojih tri u Moskvi, a znamenita izdavačka kuća “Azbuka” iz Petrograda objavila je na ruskom jeziku njegov roman “Judita”.

Dimitrije Popović, slikar i pisac, na likovnom je planu do sada priredio sedamdesetak samostalnih i tristotinjak skupnih izložbi u zemlji i svijetu. Izložbe su mu proglašavane događajima godine. Dobitnik je mnogih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja. Na književnom planu objavljeno mu je deset knjiga eseja, dva romana i tri zbirke priča.Za priče je tri puta nagrađivan uglednom nagradom Večernjeg lista ” Ranko Marinković “. (DHK)

Podijeli ovaj članak
Skip to content