Francuski učenici u Župi dubrovačkoj

2 min čitanja
Učenici i profesori ispred Matičina ureda u Dubrovniku

U gostima OŠ Župa Dubrovačka borave učenici i profesori francuske katoličke škole College des Ormeaux iz Le Havrea. U školi radi i profesor Tomislav Rajković, rodom iz Starih Mikanovaca, koji ih je doveo u Hrvatsku

 

Ovih dana u Župi dubrovačkoj borave učenici i profesori francuske katoličke škole College des Ormeaux iz Le Havrea u sklopu međunarodne suradnje i razmjene učenika, koja je ostvarena u suradnji s OŠ Župa Dubrovačka.
Gosti iz Le Havrea smješteni su u obiteljima svojih vršnjaka iz OŠ Župa dubrovačka, a u okviru svog sedmodnevnog programa posjetili su ured Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik.

Inače, ova francuska škola je privatna katolička škola pod dominikanskim patronatom. Pohađa je oko šest stotina učenika i to od petoga do osmoga razreda. Jedan od profesora Collegea des Ormeaux je i Hrvat Tomislav Rajković. Njegova neobična životna priča odvela ga je u Francusku, gdje je osnovao obitelj, i gdje, radeći kao profesor, nesebično promiče hrvatsku kulturu i tradiciju.
Prije nekoliko godina profesor Rajković ostvario je suradnju sa Starim Mikanovcima, njegovim rodnim krajem, a prije sedam godina i sa Župom dubrovačkom. U Dubrovniku se ovaj put susreo i sa svojom kolegicom i prijateljicom iz srednjoškolskih dana, Mirjanom Žeravica, profesoricom hrvatskog jezika u klasičnoj gimnaziji Ruđera Boškovića u Dubrovniku.
Francuske učenike i profesore srdačno ih je primio i zamjenik načelnika Općine Župa dubrovačka. Svakom učeniku darovao je knjigu, na francuskome jeziku, „Čarolije ljepote“ koja govori o ljepotama i blagodatima župskoga kraja. Gosti iz Francuske razgledali su grad i zidine zahvaljujući susretljivosti Društva prijatelja dubrovačkih starina, te posjetili Arboretum i Cavtat.

Domaćini iz OŠ Župa dubrovačka, kako je kazala ravnateljica Anka Šutalo i profesorica Melika Branica, nastoje, uz razgledanje prirodnih ljepota i kulturne baštine juga Hrvatske, omogućiti učenicima iz prijateljske škole i niz edukativnih sadržaja. Svesrdnu pomoć pružila je i Francuska alijansa Dubrovnik. Nastupili su u sklopu programa Dani Frankofonije u Dubrovniku.

Tekst i fotografije: Maja Mozara

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content