Fra Marinkov oproštaj od hrvatskih vjernika u Njemačkoj

4 min čitanja

Nakon više od 40 godina provedenih među Hrvatima u Njemačkoj, kao voditelj misija/župa u Stuttgartu, Sindelfingenu, Kelkheimu i kao dušobrižnik u Münchenu fra Marinko postaje gvardijan i upravitelj Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju

 

U Münchenu se u nedjelju,18. rujna  misnim slavljima u crkvama u kojima Hrvatska katolička župa iz glavnog grada Bavarske uobičajeno slavi sv. mise od hrvatskih katoličkih vjernika oprostio fra Marinko Vukman, dosadašnji dušobrižnik u HKŽ München a odnedavni gvardijan i upravitelj Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju.

Nakon više od 40 godina provedenih među Hrvatima u Njemačkoj, kao voditelj misija/župa u Stuttgartu, Sindelfingenu, Kelkheimu i kao dušobrižnik u Münchenu, fra Marinko je odlukom Provincijskog definitorija provincije Presvetog Otkupitelja na njihovom Kapitulskom kongresu preuzeo tu odgovornu dužnost u samostanu u Sinju. Formalno je preuzeo dužnost gvardijana krajem srpnja od dotadašnjeg gvardijana fra Ante Čove, a u nedjelju je došao oprostiti se od hrvatskih vjernika iz Münchena i Njemačke s kojima je dijelio sudbinu i njih svih tih godina neumorno služio

Kao dušobrižnik u Hrvatskoj katoličkoj župi blaženog Alojzija Stepinca u Münchenu proveo je posljednjih 5 godina. U nedjelju je fra Marinko bio predvoditelj misnog slavlja na tri nedjeljne sv. mise u 9 i 17 sati u crkvi St.Paul na Theresienwiese i na središnjoj sv. misi za hrvatske vjernike u crkvi Sv. Michaela na Marienplatzu u 12,30. sati.

Uz fra Marinka, sv. mise su suslavili župnik HKZ München fra Petar Klapež te fra Darko Grmača i fra Dario Mican, a đakonirao je Ivica Visković. Liturgijsko pjevanje animirali su članovi Zbora St. Michael te članovi Zbora mladih FRAMA pod vodstvom sestre Nikoline Bilić. Nastupila je i muška pjevačka skupina “Klapa Croatia”. Oni su na početku izveli skladbu “Oči u oči” te pjesmu “O Marijo majko”.

Uz mnoštvo vjernika iz Münchena i Njemačke, misnim slavljima nazočili su konzulica Generalnog konzulata RH u Münchenu Sonja Lovrek Velkov sa suradnicama te konzul BiH u Münchenu Dragan Bagarić.

Misao iz Evanđelja dana “ne možete služiti Bogu i bogatstvu” fra Marinko je ugradio u svoju vrlo emotivnu propovijed te istaknuo da nas sve rado očekuje u najvećem južnohrvatskom Gospinom svetištu, svetištu Gospe Sinjske u Sinju. Na sve okupljene zazvao je Božji blagoslov i molitvu zagovora Gospi Sinjskoj.

Na kraju sv. mise okupljenom mnoštvu vjernika obratio se župnik fra Petar Klapež zahvalivši se subratu fra Marinku za godine predanog rada i djelovanja među Hrvatima u iseljeništvu, zaželjevši mu dobro zdravlje i svako dobro na novoj postaji njegovog životnog i svećeničkog puta u domovini. Članovi župskog Vijeća na čelu s predsjednikom Franjom Barišićem prigodnim poklonima i riječima također su se oprostili od fra Marinka Vukmana.

Zanimljivo je kako je Župno pastoralno vijeće fra Marinku kao velikom navijaču Hajduka darovalo godišnju pretplatu za utakmice splitskog Hajduka. Članovi FRAMA-e darovali su fra Marinku dres Bayerna s brojem 54 (godina rođenja) te natpis fra Ujko, kako su ga mladi iz Münchena od milja zvali.

https://www.zivazajednica.de/

Tekst i foto: Fenix-magazin/SIM/MMD/Orlando Medo

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content