Fra Franjo Trogrlić vraća se u domovinu

2 min čitanja

Nakon dvadeset dvije godine djelovanja na službi voditelja Hrvatske katoličke

Fra Franjo Trogrlić, svećenik Franjevačke provincije Bosne Srebrene, oprostio se nakon dvadeset dvije godine djelovanja na službi voditelja Hrvatske katoličke misije (HKM) Aachen i vraća se u domovinu. Svečano zahvalno misno slavlje u tom je povodu, 20. rujna, u crkvi Sv. Petra u Aachenu predvodio o. Trogrlić u zajedništvu s delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicom Komadinom, fra Pavom Filipovićem, koji bi trebao o. Trogrlića naslijediti na toj službi, te vlč. Mirkom Skorinom, voditeljem Hrvatske katoličke zajednice (HKZ) iz Liega u Belgiji.
Sve je na početku pozdravio o. Trogrlić koji je uputio zahvalu svima koji su mu pomogli u vršenju službe. Potom je katedralni župnik Rolf-Peter Cremer pročtao dekret aachenskog biskupa dr. Heinricha Mussinghoffa o razrješenju službe o. Trogrlića. Ujedno je uputio zahvalu o. Trogrliću na uspješnom djelovanju u Biskupiji Aachen. Propovijedao je delegat Komadina, koji je ujedno na kraju uime hrvatske pastve u Njemačkoj zahvalio o. Trogrliću na djelovanju u HKM Aachen i na svemu dobru koje je učinio za Hrvate katolike na tom području Njemačke.
Prigodnu zahvalnu riječ uputili su i župnik njemačke župe “Franziska von Aachen”, u sklopu koje djeluje i zajednica sv. Petra u Aachenu, u čijoj se crkvi Hrvati okupljaju na središnje misijsko misno slavlje, vlč. Franz Josef Radler, posebno zahvalivši o. Trogrliću na bratskoj pomoći u toj njemačkoj župi, te Christel Pott iz Biskupije i bivši referent za dušobrižništvo katolika drugih materinskih jezika u Biskupiji Aachen Dieter Griemens.
Misno slavlje uveličao je zbor HKZ iz Liegea uz orguljsku pratnju Jeana Marie Turice, a pod ravnanjem Jelice Džanko Gregov. Slavlje je nastavljeno zajedničkim ručkom uz prigodni oproštajni program.
Fra Franjo Trogrlić je od 1. travnja 1993. do 20. rujna 2015. djelovao je kao voditelj HKM Aachen pastoralno skrbeći za Hrvate u Aachenu, Heinsberg-Oberbruchu, Jülichu, Alsdorfu, Huchem-Stammelnu i Eschweileru. Fra Franjo Trogrlić će u domovini djelovati u svetištu sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju.
(IKA)

Podijeli ovaj članak
Skip to content