Fotomonografija Mia Čorak Slavenska: Mjesta i putovi

2 min čitanja

Fotomonografija u nakladi Posavske Hrvatske slikom i osnovnim podacima prati životni i umjetnički put Slavenske do najmanjih do najvećih svjetskih pozornica na kojima je svojim umijećem oduševljavala publiku, surađujući s drugim poznatim plesačima i koreografima, plešući neke od najpoznatijih i najzahtjevnijih baletnih uloga ili sola

U ponedjeljak, 24. veljače, u 19 sati, u sklopu manifestacije 11. Dani plesa u čast Mije Čorak Slavenske, u Slavonskom Brodu će biti predstavljena fotomonografija ‘Mia Čorak Slavenska – mjesta i putovi’.
Krajem 2012. godine Hrvatski državni arhiv u Slavonskom Brodu zaprimio je bogatu građu o životu i radu velike hrvatske balerine Mije Čorak Slavenske. Građu je, posredstvom svog prijatelja Stribora Uzelca Schwendemanna DASB-u darovao baletni umjetnik Zvonimir Podkovac, rođeni Brođanin, koji živi nedaleko od Marseillesa u Francuskoj, a godinama se dopisivao s Mijom Čorak te prikupljao građu o njoj. Bogata korespondencija, s fotografijama, programima, plakatima, kritikama, člancima, filmovima, videokasetama i, povrh svega, neobjavljenom autobiografijom Mije Čorak Slavenske, deponirana je u DASB. Ta je građa poslužila Striboru Uzelcu Schwendemannu kao temelj fotomonografije o najvećoj balerini koju je Hrvatska ikada imala.
Fotomonografija “Mia Čorak Slavenska: Mjesta i putovi” objavljena je uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske u nakladi Posavske Hrvatske 2013. godine, a slikom i osnovnim podacima prati životni i umjetnički put Slavenske do najmanjih do najvećih svjetskih pozornica na kojima je svojim umijećem oduševljavala publiku, surađujući s drugim poznatim plesačima i koreografima, plešući neke od najpoznatijih i najzahtjevnijih baletnih uloga ili sola.
(Culturenet.hr)

Podijeli ovaj članak
Skip to content