Fotografije iz života Moliških Hrvata u Samoboru

2 min čitanja

Izložba u Samoborskom muzeju prikazuje fotografije iz života Moliških Hrvata, pejzaže Molisea te vedute Kruča (Acquaviva Collecroce), Filiča (San Felice del Molise) i Mundimitra (Montemitro) iz Italije 

U Samoborskom muzeju 5. svibnja otvorena je izložba „Moliški Hrvati – manjinska zajednica u Italiji“. Izložbu su pripremile kustosica muzeja Gordana Remussini i Marta Račić.

Otvorenju je prethodilo predavanje na temu „Moliški Hrvati – suvremena manjinska zajednica“ u kojem je Marta Račić, profesorica iz Zagreba prikazala povijesni pregled života zajednice, ali i suvremene načine njihova djelovanja.

U drugom dijelu je Francesca Sammartino iz Mundimitra, studentica kroatistike i talijanistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, predstavila posebnosti moliškohrvatskoga govora, ili govora ‘na-našo’ koji pripada štokavsko-ikavskom dijalektu s elementima čakavskoga. 

Okupljene goste pozdravili su ravnatelj Samoborskog muzeja Miroslav Milonjić i kustosica Gordana Remussini. Izložbu je otvorio Antonio Sammartino, gost iz Mundimitra, predsjednik Zaklade „Agostina Piccoli“ iz pokrajine Molise (Italija).

Večer su pjesmom upotpunile članice udruge Etno Fletno, koje su izvele nekoliko samoborskih napjeva.

Izložba u Samoborskom muzeju prikazuje fotografije iz života Moliških Hrvata, pejzaže Molisea te vedute Kruča (Acquaviva Collecroce), Filiča (San Felice del Molise) i Mundimitra (Montemitro), kao i tekstove o povijesti i sadašnjosti preostala tri hrvatska naselja na jugu Italije. Popratni materijal je i brošura „Moliški Hrvati“ – suvremena manjinska zajednica“. Izložba ostaje otvorena do 16. svibnja 2017.

Tekst: Sandra Gačić

     
Podijeli ovaj članak
Skip to content