Festival animiranog filma Fantoche u Badenu

3 min čitanja

U kinu Traffo u Badenu moći će se pogledati sedam kratkometražnih filmova iz povijesti Zagrebačke škole animiranong filma

 

Fantoche https://fantoche.ch/de  je najprestižniji švicarski festival animiranog filma i jedan je od vodećih događaja za medij u svijetu. Održava se svake godine u rujnu u trajanju od šest dana u švicarskom gradu Badenu. Festival, koji uživa veliku medijsku pokrivenost, privlači profesionalce iz industrije i širu javnost – u 2019. zabilježeno je više od 25 500 prodanih ulaznica (tijekom pandemije 19 000 ulaznica na licu mjesta i 4 000 ulaznica online).

Raznovrstan festivalski program svake godine uključuje više od 250 animiranih kratkih i igranih filmova iz cijelog svijeta. Raspored je obogaćen širokim spektrom prezentacija, tribina, predavanja i izložbi. Svake godine Fantoche održava međunarodno i švicarsko natjecanje za kratke animirane produkcije. Pod vodstvom kustosa, bavi se i istražuje niz ključnih tema i baca svjetlo na nove, multimedijske i interaktivne oblike animacije. Fantoche održava različita partnerstva s nacionalnim i međunarodnim kulturnim događanjima i festivalima te je uključen u kulturnu razmjenu tijekom cijele godine.

Ivana Kvesić (*1978. Zagreb) direktorica je Fantochea – Međunarodnog festivala animiranog filma u Badenu, Švicarska. Bivša je suvoditeljica filmskog festivala mladih Schweizer Jugendfilmtage u Zürichu i dio je selekcijske komisije Internationale Kurzfilmtage Winterthur i Rote Fabrik Zurich. Ima magisterij iz ekonomije na Sveučilištu u Zürichu, CAS iz kulturnog menadžmenta i diplomu umjetnosti iz postindustrijskog dizajna na Akademiji za umjetnost i dizajn u Baselu. Predsjednica je izvršnog odbora kino kluba Xenix u Zürichu i članica zakladnog vijeća Filmbulletina (filmski časopis u Švicarskoj). Poznata je i kao kustosica, umjetnica i voditeljica kulturnih projekata. Na prijašnjoj poziciji voditeljice projekata i promjena u međunarodnoj tvrtki bila je članica rukovodećeg tima Women Innovation Network.

Radovi zagrebačkih filmaša utjecali su na međunarodnu animacijsku scenu ograničenim stilom i satiričnom društvenom kritikom. Filmski kritičar Georges Sadoul nazvao ga je “Zagrebačkom školom animacije” nakon revolucionarnog prikazivanja u Cannesu 1958. godine. Otada imaju svoje mjesto u povijesti animiranog filma.

U srijedu, 7. rujna 2022. (20:45) i petak, 9. rujna 2022. (10:00) u kinu Traffo, Baden možete pogledati, u trajanju od 72 minute, sedam kratkometražnih filmova iz povijesti Zagrebačke škole animiranong filma: Premijera, Nikola Kostelac, 1957., Inspektor se vratio kući, Vatroslav Mimica, 1959., Surogat, Dušan Vukotić, 1961., Don Kihot, Vlado Kristl, 1961., Profesor Balthazar – Hanibalove Alpe, Zlatko Grgic, Boris Kolar, Ante Zaninovic, 1967., Tup tup, Nedjeljko Dragić, 1972. i Riblje oko, Joško Marušić, 1980.

 

Tekst https://helveticro.ch/hr/zanimljivosti/kultura/internacionalni-festival-animiranog-filma-fantoche-6-11-rujna-2022/

Foto https://fantoche.ch/

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content