Edward W. Pazo novi je predsjednik HBZ-a

3 min čitanja

Novi predsjednik Zajednice pripada drugoj generaciji američkih Hrvata. Funkciju glavnog tajnika/blagajnika obnašao je, uz ostale, više od 20 godina. Dugogodišnji je predsjednik društva Sv. Juraj odsjek 248 u Clairtonu koji se pod njegovim vodstvom proširio na preko 1400 članova

Na izvanrednom zasjedanju Glavnog odbora Hrvatske bratske zajednice u Americi, po umirovljenju predsjednika Bernarda M. Luketicha od 1. lipnja, za glavnog predsjednika je 1. srpnja jednoglasno izabran Edward W. Pazo.
Novoizabrani predsjednik rodio se u Clairtonu, u Pennsylvaniji i odmah pri rođenju postao članom podmlatka br. 39 te kasnije, u punoljetnoj dobi, prešao u odsjek 248 “St. George” u istoimenom gradu. Roditelji su mu bili pok. Edward Pazo Sr., podrijetlom iz Imotskog ali rođen u Calirtonu, PA te Catharine Ferenčić, rođena u Cloverdaleu, PA a podrijetlom iz Hrvatskog zagorja. Dakle, novi predsjednik Zajednice pripada drugoj generaciji američkih Hrvata i ponosi se domovinom svojih djedova i pradjedova. Vrlo rado i s osobitim ponosom ističe da su mu djedovi bili Josip i Jela (Martinjak) Ferenčić te Grgo i Anka (Sokolić) Pazo, a pradjedovi Giovanni i Mara (Popadić) Sokolić (rođeni u Rijeci) te Grgo i Eva (Baić) Pezo.
Edward W. je u vrlo ranoj mladosti pohađao odsječne sjednice i upijao hrvatski jezik i kulturnu baštinu te pučke običaje naroda iz kojeg je potekao. Otac ga je vodio na nacionalne konvencije HBZ-a još dok je bio maloljetan, tako da je rastao i izrastao iz fraternalističkog i potpornog sistema.
Vrlo rano je biran za odsječnog delegata i u toj ulozi sudjelovao je na nacionalnoj konvenciji 1983. Na sljedećoj konvenciji, 1987. godine, izabran je za zamjenika u Nadzornom odboru Zajednice, a na konvenciji 1991. izabran je za predsjednika Nadzornog odbora. U studenom 1993. godine Glavni odbor ga je izabrao za glavnog tajnika/blagajnika. Nakon toga na svim konvencijama mandat glavnog tajnika/blagajnika mu je jednoglasno produžavan.

Ed Pazo je predsjednik društva Sv. Juraj odsjek 248 u Clairtonu, u Pennsylvaniji više od 27 godina. Pod njegovim vodstvom odsjek se proširio na preko 1400 članova.
Edward W. Pazo je aktivan u raznim bratskim djelatnostima. Predsjednik je Nadzornog odbora organizacije Ujedinjenih odsjeka HBZ četiri kotara, odlikovan je fraternalističkim priznanjem “Čovjek godine” spomenute organizacije, delegat je pri organizaciji Ujedinjenih odsjeka HBZ-a zapadne Pennsylvanije, član je radio programa spomenute organizacije, član je Upravnog odbora Hrvatsko – američke profesionalne i poslovne udruge grada Pittsburgha, delegat je pri Nacionalnoj federaciji američkih Hrvata od samog osnutka, Izvršni je tajnik Školarinske zaklade Hrvatske bratske zajednice i član Jefferson Hills Lions udruge. Bio je član Upravnog odbora Pennsylvania Fraternal Kongresa i predsjednik je Udruženih bratskih organizacija grada Pittsburgha koje su ga 2004. godine proglasile “Fraternalistom godine”.

Podijeli ovaj članak
Skip to content