Dvodnevna proslava Dana hrvatske državnosti i Dana hrvatske baštine

3 min čitanja

Veliko i svečano slavlje Dana hrvatske državnosti i Dana hrvatske baštine u Ontariju održano je u organizaciji i pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata RH u Mississaugi i generalnog konzula Ante Jovića.

Tekst: Franjo Bertović; Foto: GK RH u Mississaugi, Van Sajko Media, Walter Sudetić

Slavlje je počelo s podizanjem hrvatske zastave ispred parlamenta kanadske Provincije Ontarija u Torontu uz prisutnost mnogobrojnih Hrvata te generalnog konzula RH Ante Jovića i predsjednika parlamenta Ted Arnotta.

U obraćanju nazočnima Ante Jović istaknuo je važnost ovog slavlja i povijesno vrijeme iz 1990. kad je izabran višestranački Sabor Republike Hrvatske i uspostavljeno osamostaljenje domovine. Istaknuo je i veliki doprinos doseljenih Hrvata u Ontariju i Kanadi u izgradnji njihove nove domovine te doprinosu u čuvanju hrvatskog domoljublja, kulture i hrvatskog identiteta.

Predsjednik parlamenta Ted Arnott podsjetio je u svom prigodnom govoru, na partnerstvo i duboko štovanje prema hrvatskoj zajednici grada i provincije te zadovoljstvo da je u parlamentu donesen zakon o Danu hrvatske baštine u Ontariju.

Slapovi čuvene Niagare bili su obojeni u crven-bijel-plav boju što je bila odlična dosjetka Ante Jovića da bi se privukla pozornost mnogih posjetitelja i naglasila hrvatsku postojanost u Ontariju.

Drugog  dana priređeno je svečano slavlje  i prijem u dvorani gradske vijećnice u Mississaugi. Ponovno pod vodstvom generalnog konzula Ante Jovića i u suradnji s Kanadsko-hrvatskom gospodarskom komorom i njenim članom upravnog odbor Ivanom Grbešićem te potpredsjednicom Parlamenta provincije Ontario Donn Skelly. Dvorana je bila ispunjena s mnogobrojnim uzvanicima iz gospodarskog, političkog i društvenog života.

Priređen je bogat kulturno umjetnički program te održani prigodni govori. Prisutnima se je obratio Ivan Grbešić ispred Kanadsko-hrvatske gospodarske komore, zastupnica i potpredsjednica Ontarijskog parlamenta Donna Skelly te domaćin Ante Jović. Generalni konzul Jović srdačno je pozdravio sve prisutne, izrazio veliko zadovoljstvo što se proslava Dana hrvatske državnosti i Dan hrvatske baštine održavaju i, održavati će se, u isto vrijeme što će nedvojbeno učvrstiti već dobre veze između iseljene i domovinske Hrvatske te veze s zastupnicima provincijske vlasti u Ontariju.

„Ova dvodnevna proslava bila je više od obične svečanosti; bila je to potvrda značajnog doprinosa hrvatske zajednice u Ontariju. Hrvatski dan baštine, koji je po prvi puta obilježen ove godine nakon stupanja na snagu Zakona o Danu hrvatske baštine 25. travnja 2024., predstavlja službeno priznanje vlasti Ontarija Hrvatima za brojne doprinose u razvoju provincije“ istaknuo je Ante Jović.

Piscu ovog izvješća bila je radost i čast prisustvovati ovom slavlju u ime Hrvatske bratske zajednice u Americi te susresti mnoge uglednike društvenog i gospodarskog života Toronta, Mississauge i okolnih gradova u nazočnosti.

Podijeli ovaj članak
Skip to content