Dvije vrijedne donacije Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti

3 min čitanja

Akademiji je pripalo 6057 knjiga iz ostavštine akademika Antuna Dubravka Jelčića, a istaknuti hrvatski arhitekt akademik Andrija Mutnjaković darovao joj je svoj atelijer u Ulici Milke Trnine 38 Zagrebu sa svim pokretninama, uključujući i bogatu arhitektonsku građu

 

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt potpisao je u utorak, 15. ožujka 2022. darovni ugovor sa Zrinkom Jelčić kojim je ona Hrvatskoj akademiji darovala knjižničnu građu svog oca, pokojnog akademika Antuna Dubravka koja se sastoji od 6057 naslova knjiga. Tu će građu koristiti Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi gdje će se knjige smjestiti u Spomen-sobi akademika Antuna Dubravka Jelčića https://library.foi.hr/lib/autor.php?B=1&A=0000009542&H=.

Potpisivanju ugovora o darivanju prisustvovali su i glavni tajnik HAZU akademik Dario Vretenar, tajnica HAZU Sara-Sanela Butorac, članica Odbora za koordinaciju rada znanstvenoistraživačkih i umjetničko-galerijskih jedinica HAZU akademkinja Mirna Šitum, voditelj Zavoda HAZU u Požegi akademik Milko Jakšić i upraviteljica Zavoda Snježana Jakobović.

Istaknuti hrvatski arhitekt akademik Andrija Mutnjaković darovao je Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti svoj atelijer u Ulici Milke Trnine 38 Zagrebu sa svim pokretninama, uključujući i bogatu arhitektonsku građu. Ugovor o darivanju potpisali su u petak, 4. ožujka 2022. akademik Mutnjaković https://www.info.hazu.hr/clanovi/mutnjakovic-andrija/pripalo  predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt i prema tom ugovoru atelijer će se koristiti za poboljšanje rada i aktivnosti Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU koji se obvezuje preuzeto darovano gradivo obraditi i upisati u inventarni popis darovanog gradiva. Darovanu građu Muzej će čuvati kao cjelinu pod nazivom Zbirka Andrije Mutnjakovića i ona će biti smještena u darovanom atelijeru. Hrvatska akademija također će uz punu brigu o zbirci i ostavštini akademika Mutnjakovića imati i pravo iskorištavanja, ostvarivanja i upravljanja autorskim pravom te svim srodnim, izdavačkim i reproducentskim pravima na darovanoj građi i pokretninama.

Profesionalni rad akademika Mutnjakovića na arhitektonskim i urbanističkim projektima u pravilu je popraćen iscrpnim teorijskim obrazloženjem projekta. Ova teorijska razmatranja mogu se svesti na četiri problemske grupacije realizirane u projektima i pratećim razmatranjima koje su od sada sastavni dio Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU pod nazivom Zbirka Andrije Mutnjakovića i bit će na raspolaganju istraživačima njegovog opusa i rada. (https://www.info.hazu.hr/)

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content