Dva desetljeća Hrvatske nastave u Rimu

3 min čitanja

Hrvatska nastava u Rimu 2018. godine obilježava dvadeset godina djelovanja. Osnovana je 1998. godine u specifičnim, poslijeratnim okolnostima kada je zbog rastućeg broja hrvatske zajednice u Rimu ukazana potreba za poučavanjem djece hrvatskog podrijetla na hrvatskom jeziku. Iznimne su napore tada iskazali Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u čijoj je nastava nadležnosti, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Italiji i Hrvatsko-talijanska udruga.

Nastava je rasla iz godine u godinu s ciljem prenošenja znanja te razvijanja pozitivnih osjećaja prema hrvatskom jeziku i domovini. S vremenom je nastava postala faktor zbližavanja s domovinom kao i važno mjesto susreta učenika i roditelja hrvatskog podrijetla. Nastavu je tijekom dva desetljeća pohađalo 173 učenika, a poučavalo ih je šest profesorica iz Hrvatske.

Hrvatska nastava surađuje s institucijama i sastavnicama hrvatske zajednice u Italiji i u Hrvatskoj, kao i s drugim međunarodnim školama koje djeluju u Rimu. Posebno vrijedi istaknuti suradnju i bliske kontakte s VRH-om u Rimu, Hrvatsko-talijanskom udrugom i udrugom Hrvatsko-talijanski mozaik, koje organiziranjem i poticanjem izvannastavnih aktivnosti pružaju koristan i cjelovit dodatak obrazovanju hrvatskih učenika, zatim suradnje s  Hrvatskom nastavom u Trstu, Udinama i pokrajini Molise, Gradom Zagrebom i Zavodom sv. Jeronima u Rimu.

Obilježavanje 20. obljetnice Hrvatske nastave u Rimu financijski su poduprli Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Rimu. Ministarstvo je prepoznalo i podržalo bogat program koji je osmislila i pripremila profesorica Tina Fabijančić. Program čine niz edukativnih i zabavnih aktivnosti koje se provode tijekom 2018. godine poput književnih susreta, popularno-znanstvenog predavanja i radionice o višejezičnosti i ranom učenju jezika, tiskanja revijalnog školskog lista Hrvatsko srce i svečane priredbe. Veleposlanstvo na čelu s veleposlanikom Jasenom Mesićem u svojem je prostoru financiralo i postavilo izložbu o 20. godina nastave.

Svečana priredba učenika i proslava upriličeni su 29. svibnja pred mnogobrojnim roditeljima i istaknutim gostima; predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja te Veleposlanstva. Poseban je značaj djelovanju nastave svojim dolaskom na priredbu pružila predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović. Stariji su učenici izveli program o povijesti nastave, a mlađi su se predstavili poslovicama i pjesmicama iz hrvatske usmenoknjiževne baštine. Predsjednica je 20. generaciji, koju čini 48-ero učenika, uručila poklone.

 Fotogalerija http://predsjednica.hr/objava/1/1/2374

Tekst: Tina Fabijančić

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content