Dva desetljeća Dana hrvatskoga pučkoga teatra u Hercegovcu

2 min čitanja

U proteklih 20 godina na Danima je izvedeno više od stotinu predstava kojima su se predstavile 32 grupe iz hrvatskih zajednica iz inozemstva i desetak domaćih kazališnih skupina

Ovaj tradicionalni festival održat će se u Hercegovcu od 28. do 1. ožujka i tako obilježiti 20 obljetnicu neprekinutoga trajanja. Svih ovih godina, Dani hrvatskog pučkog teatra bili su vrsna prigoda za razmjenu iskustva i gostovanja šarolike družine Hrvata – kazališnih amatera s raznih strana Europe.
Dani hrvatskog pučkog teatra nesumnjivo su urodili višestrukim plodovima, jer su po prvi put u povijesti na pozornici Hrvatskog seljačkog doma u Hercegovcu zajedno zaigrali naši sunarodnjaci iz susjednih zemalja kao predstavnici hrvatskih kazališnih skupina, što je bilo iznimno važno za Hrvate iz Mađarske i Vojvodine.
Ovaj jedinstveni festival kazališna je svetkovina koja slavi nehinjeni interes za drugoga i drugačijeg šireći ljudsku, kulturnu, kazališnu i strukovnu toleranciju kao glavni zalog vlastita nastanka, trajanja i opstojnosti.
Treba nas veseliti što je Hercegovac, Bjelovarsko-bilogorska županija, Hrvatska matica iseljenika a time i Republika Hrvatska ovim festivalom postala jedna od spona, odnosno živa veza hrvatskih manjinskih zajednica i hrvatskoga iseljeništva s matičnom domovinom. Upravo su se Dani hrvatskog pučkog teatra izdvojili tom svojom posebnošću, jer potiču njegovanje i očuvanje hrvatskoga jezika a time i hrvatskoga identiteta.
U proteklih 20 godina na Danima je izvedeno više od stotinu predstava kojima su se predstavile 32 grupe iz hrvatskih zajednica iz inozemstva i desetak domaćih kazališnih skupina.
Za svaku pohvalu je što se i u ovim turbulentnim vremenima iznašla mogućnost održavanja ovog vrijednog festivala.

Tekst: Marija Hećimović

Katalog

Podijeli ovaj članak
Skip to content