Dubrovački biskup Mate Uzinić u JAR-u

2 min čitanja

Povod biskupova dolaska bila je 19. obljetnica posvete crkve Sv. Jeronima, jedine hrvatske crkve na afričkom kontinentu koju su izgradili Hrvati, a koju je 5. prosinca 1993. posvetio blagopokojni kardinal Franjo Kuharić, te podjela sakramenta potvrde mladima Misije. Svečana misa slavila se u 9. prosinca. U koncelebraciji s biskupom bili su fra Veselko Grubišić, sadašnji gvardijan Male braće u Dubrovniku i dugogodišnji voditelj misije, i sadašnji voditelj fra Ivica Strčić

Dubrovački biskup Mate Uzinić bio je od 4. do 12. prosinca u pastoralnom pohodu Hrvatskoj katoličkoj misiji sv. Jeronima u Johannesburgu, u Južnoj Africi. Tradicija je da misija svake tri godine pozove jednoga od hrvatskih biskupa kako bi se i na taj način veze s domovinom i Crkvom u domovini sačuvale i učinile još čvršćima.
Povod biskupova dolaska bila je 19. obljetnica posvete crkve Sv. Jeronima, jedine hrvatske crkve na afričkom kontinentu koju su izgradili Hrvati, a koju je 5. prosinca 1993. posvetio blagopokojni kardinal Franjo Kuharić, te podjela sakramenta potvrde mladima Misije.
Svečana misa slavila se u nedjelju, 9. prosinca. U koncelebraciji s biskupom Uzinićem bili su fra Veselko Grubišić, sadašnji gvardijan Male braće u Dubrovniku i dugogodišnji voditelj misije, i sadašnji voditelj fra Ivica Strčić.
Na misi je pjevao zbor iz siromašnog crnačkog naselja Bophilong koji su svojim izvrsnim pjevanjem ovom slavlju dali posebno obilježje. Nakon misnog slavlja organiziran je ručak u crkvenoj dvorani i pod šatorom za krizmanike, njihove uzvanike i članove hrvatske zajednice.
Biskup Uzinić je tokom svoga boravka na jugu afričkog kontinenta posjetio kuću i sirotište sestara Majke Tereze koje brinu za teško bolesnu djecu i odrasle, susreo se s apostolskim nuncijem u Južnoj Africi Mariom Casarijem, sastao se s djelatnicima hrvatskoga veleposlanstva u Pretoriji, posjetio je siromašno crnačko naselje Bophilong gdje mu je nekolicina vjernika priredila srdačnu dobrodošlicu. Biskup se redovito susretao s hrvatskim obiteljima i iseljenicima koji su mu govorili o svojim životnim iskustvima iseljeničkoga života.
(IKA)

Podijeli ovaj članak
Skip to content