DUBoak dočekao krčke iseljenike

3 min čitanja

Interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak Malinska-Dubašnica bio je centar okupljanja naših Merikana ovo ljeto.

U organizaciji ureda Hrvatske matice iseljenika podružnice Rijeka, Istra Filma, DUBoak-a uz podršku Općine Malinska-Dubašnica i načelnika Roberta A. Kraljića okupili smo se uz projekciju dokumentarnog filma, poetske priče AZ, Branko pridivkom Fučić (redatelj Bernardin Modrić, Gran Prix i Nagrada publike na Međunarodnom festivalu arheološkog filma MFAF u Splitu, 2016). Uvodnu riječ održao je dr.sc. Tomislav Galović, vrstan poznavatelj života i djela Branka Fučića te općenito hrvatskog glagoljaštva, a za ugođaj se pobrinuo Zorana Papić Pape na gitari.

Nakon uvodnih nota na gitari i pozdravnih govora načelnika Općine Malinska-Dubašnica, Roberta A. Kraljića, Tihe Modrić na čelu Istra Filma, voditeljice podružnice HMI Rijeka i Dine Buljata voditelja DUBoak-a slijedilo je prikazivanje filma te na kraju druženje.

Film je to o najuglednijem hrvatskom istraživaču glagoljice i fresko-slikarstva rođenog u Dubašnici na Krku, čija je djelatnost obilježila povijest umjetnosti naših krajeva druge polovice prošloga stoljeća. Svojim istraživanjima Bašćanske ploče, Istre i Kvarnera pripomogao je dokazati hrvatske korijene Istre, Rijeke i otoka za njihovo pravno priključenje matici Hrvatskoj. Branko Fučić jedan je od autora stalne kulturno-povijesne izložbe Glagoljica otvorene u prostoru Sveučilišne knjižnice Rijeka od 1968. godine, u čast obilježavanja 25. godišnjice odluke o pripojenju Istre i Rijeke matici Hrvatskoj. Fučićevo stvaranje bilo je u vremena kad su naši Merikani iseljavali u Ameriku, pa taj dio povijesti nisu proživjeli, kako je spomenuo dr. sc. T. Galović.

U Malinskoj jedna ulica nosi ime Branka Fučića, a najavilo se i skoro postavljanje biste njemu u čast.

Projekciju su osim naših iseljenika i predsjednika Dubasnica Social Club, Ive Žgombića sa suprugom, nazočili i vlč. Anton Zec, dugogodišnji svećenik katoličke misije Astorija u New Yorku, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Krku Gordija Marijan, predsjednik Katedre Čakavskog sabora u Korniću Damir Kremenić, dr.sc. Jasna Čapo iz Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, riječka pjesnikinja i slikarica Jožica Mikičić, direktor fotografije filma Robert Kalčić i Igor Modrić iz Torpedo Media.

Idući dan smo se okupili na radionici glagoljske kaligrafije pod stručnim vodstvom djelatnika DUBoak-a. Uz svijeće, sok i vino, naučili smo baratati perom i tintom, pisati dragu našu glagoljicu, a na kraju radionice sudionicima su dodijeljene i diplome. Glagoljica je danas simbol hrvatskog nacionalnog identiteta te je proglašena nematerijalnim kulturnim dobrom.

Tekst: Renata Garbajs; Foto: Robert Kalčić, D. L. i Renata Garbajs

 

The gallery was not found!

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content