DRŽAVNI TAJNIK MILAS U POSJETI KANADI

3 min čitanja

HAMILTON, ON – Državni tajnik Zvonko Milas iz Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske nalazi se u posjeti Kanadi. Prošlog vikenda susreo se je s Hrvatskom zajednicom u Hamiltonu u Ontariju. Ovdje je svoj dom našlo na tisuće Hrvata. Oni su se ovdje počeli većinski naseljavati još prošlog stoljeća i ostaviše duboke korijene hrvatske kulturne baštine, tradicijskih običaja te prednjače u razvijanju kanadskih multikulturni pothvata.

Prošle subote, 5. studenog ovdje je održana gala zabava sa svrhom prikupljanja sredstava za izgradnju novog Hrvatskog narodnog doma. Oko 350 uzvanika okupilo se je u Grand Olympia dvorani u Stoney Creeku te uz zvuke hrvatske glazbe i uz delicije jela i pića podržali su ovaj izniman projekt. O glazbenom ugođaju brinuli su se sastavi „Volta“ i „Plavi dim“, a o kuhinji vrijedne kuharice Hrvatskog narodnog doma. Uz državnog tajnika Milasa ovoj hrvatskoj priredbi prisustvovao je veleposlanik Republike Hrvatske iz Ottawe Vice Skračić, generalni konzul RH iz Mississauge Ante Jović, ministar za kulturu Provincije Ontarija Neil Lumsden, vodstvo Hrvatske bratske zajednice iz Pittaburgha na čelu s predsjednikom Edwardom Pazom i gradonačelnik Hamiltona Fred Eisenberg i predsjednik Doma Ivan Lukšić s odbornicima.

Hrvatski narodni dom

Zbog nešto manjeg prostora i parkirališta bivša zgrada doma u Hamiltonu prodana je ovog ljeta. Zemljište od po prilici 14.164 m2 kupljeno je daleko ranije tako da su pripreme za gradnju novog Hrvatskog narodnog doma u tijeku.
Prelistavajući stranice povijesti vidljivo je da je izgradnja prve zgrade Hrvatskog narodnog doma pokrenuta još 1928.g., gradnja započeta 3. kolovoza 1930. a otvorenje i slavlje održano 29. studenog 1930. godine. Još jednom je došlo do preseljenja i gradnje Doma na Barton ulici, pa je za očekivati da ovako složna hrvatska zajednica u Hamiltonu ponovno će izgraditi uglednu zgradu na ponos Hrvata ovog grada, Ontarija i Kanade. Vele, dom nije samo za okupljanja i slavlja, već je to škola hrvatskog jezika, škola tamburice i folklora i sastajanja djece, mladeži i odraslih te predstavljanje i prenošenje hrvatske kulturne baštine i tradicije na nove naraštaje.

A, ponovno ako se vratimo povijesnim zapisima vidimo da je Dom, kako se dosta rabi ovaj skraćeni naziv, već 1934.g. započeo s intenzivnijim okupljanjem podmlatka, učitelja glazbe i folklora. Kroz sve te godine, do danas, na stotine ako ne i tisuće djece i odraslih našlo je svoje zadovoljstvo u učenju sviranja glazbenih instrumenata te u nastupima diljem Kanade, Sjedinjenih Država i domovine Hrvatske. Imena zborova su se mijenjala od prvih „Zagreb“, „Veselo srce“, „Plavi Dunav“ do današnjih „Croatian National Home Jr. Tamburitzans“ i „Hrvatsko srce“.

Tekst i fotografije:

Franjo Bertović

The gallery was not found!
Podijeli ovaj članak
Skip to content