Državni tajnik Milas posjetio Hrvate u BiH

2 min čitanja

Milas je posjetio Kotor Varoš, općinu u kojoj je prije rata živjelo skoro 11000 Hrvata, potom povratničke obitelji u Derventi, u Žeravcu. Održan je sastanak s predstavnicima kotorvaroških udruga i s predstavnicima Županije Posavske

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske posjetio je 23. ožujka Kotor Varoš, općinu u kojoj je prije rata živjelo skoro 11000 Hrvata. Danas ih je, po posljednjem popisu stanovništva u BiH iz 2013. godine tek 1116.

Ispred župne crkve u Kotor Varošu, državni tajnik Milas, župnik fra Zoran Mandić i Zoran Piličić, pomoćnik ministra obrane RH poklonili su se žrtvama 2. svjetskog rata i poraća te posljednjeg rata u BiH, nakon čega su obišli sela Sokoline i Orahova, razrušena i napuštena sela u kojima su prije rata živjeli Hrvati.

Državni tajnik Milas održao je sastanak s predstavnicima kotorvaroških udruga te se susreo s načelnikom Općine Kotor Varoš Zdenkom Sakanom.
U srijedu, 22. ožujka, se državni tajnik Zvonko Milas sastao s Marijanom Klaićem, predsjednikom Vlade Županije Posavske, Josom Markovićem, predsjednikom Skupštine županije Posavske, Stankom Vincetićem, načelnikom Općine Orašje, Jakovom Ivankovićem, načelnikom Općine Odžak, Mariom Jurkićem, načelnikom Općine Domaljevac Šamac, Đurom Topićem, predsjednikom županijske organizacije HDZ-a BiH Posavina te Mariom Jurićem, gvardijanom

Istoga dana su Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Nikola Mažar, državni tajnik za obnovu i stambeno zbrinjavanje posjetili su povratnička naselja u Bosanskoj Posavini kako bi provjerili koje su realne potrebe za povratak i osobno se uvjerili u uspješne povratničke primjere.

U Derventi, u mjestu Žeravac. posjetili su povratničke obitelji Ive Grgića i Ivice Oroza te obitelj Marić u Kolibama Donjima kod Bosanskog Broda. U pratnji dopredsjednika RS Josipa Jerkovića obišli su franjevački samostan Plehan,– jedini katolički samostan u Republici Srpskoj te Hrvatski dom – HKD Napredak u Derventi koji je najvećim dijelom financiran uz potporu Vlade Republike Hrvatske.
(www.hrvatiizvanrh.hr)

Fotogalerija

 
Podijeli ovaj članak
Skip to content