Druga Kulturno-vjerska baština Hrvata BiH održana u Jajcu

5 min čitanja

Pokrovitelji manifestacije bili su Hrvatski narodni sabor BiH, Središnji državni ured za Hrvate izvan RH i Hrvatska matica iseljenika. Sponzori su bili predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta KSB Bojan Domić, ministrica financija KSB Mirjana Plavčić te Udruga Hrvata Bi H „Prsten“ 

 

U Jajcu je održana II. manifestacija Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine, pod geslom „Vratimo nadu zavičaju“. Manifestacija je upriličena u kraljevskom gradu Jajcu povodom 558. obljetnice krunidbe posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.

Pokrovitelji manifestacije bili su Hrvatski narodni sabor BiH, Središnji državni ured za Hrvate izvan RH i Hrvatska matica iseljenika. Sponzori manifestacije bili su predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta KSB Bojan Domić, ministrica financija KSB Mirjana Plavčić te Uduga Hrvata Bosne i Hercegovine „Prsten“.

Manifestacija je otvorena u subotu u Domu kulture Jajce koncertom ansambla Marco Polo iz Zagreba pod ravnanjem dirigenta Ante Milića. Koncert  je organiziran povodom 558. obljetnice krunidbe posljednjeg bosanskog kralja, a brojna publika uživala je u izvedbama renesansne glazbe hrvatskih i stranih autora. Otvoren starocrkvenim napjevima s Hvara i Murtera iz 15. i 16. stoljeća.

Nedjeljni program počeo je okupljanjem kulturno-umjetničkih društva i gostiju ispred krunidbene crkve Svete Marije, gdje se nazočnima obratio predsjednik organizacijskog odbora manifestacije i ravnatelj Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Anto Brtan. Članovi Udruge „Vitezovi kraljevskog grada Jajca“ položili su na ulazu u crkvu buket bijelih ljiljana u čast posljednjeg bosanskog kralja. Potom su predvodili povorku središtem grada do crkve Uznesenja BDM u Jajcu, gdje je održano liturgijsko slavlje. Svetu misu, koju je uživo prenosila RTV Herceg-Bosne, predvodio je jajački župnik i gvardijan fra Vinko Marković. Svečana povorka krenula je potom prema Domu kulture Jajce gdje je poslijepodne počela smotra tradicijske kulture, nošnje, pjesme, plesa i običaja Hrvata Bosne i Hercegovine.

 

Okupljene je u ime organizatora manifestacije pozdravio predsjedatelj OV Jajce Ivo Šimunović. Kao izaslanik Hrvatskog narodnog sabora BiH pozdravne riječ i prisutnima uputio je Radoje Vidović, predsjednik ŽO HDZ BiH Središnja Bosna. U ime državnog tajnika Zvonka Milasa i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH nazočne je pozdravila Žana Ćorić, savjetnica s posebnim položajem za pitanje Hrvata u BiH. Ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić kazao je, u svome obraćanju, da je prva manifestacija pod ovim geslom održana prošle godine u Sesvetskoj Sopnici u Zagrebu, uz bogati kulturno-umjetnički program zavičajnih klubova Hrvata iz Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj, te kulturno-umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine. Ove godine čast biti domaćinom pripala je kraljevskom gradu Jajcu, što ima i posebnu simboliku jer se organizira upravo na 558. obljetnicu krunidbe posljednjeg bosanskoga kralja Stjepana Tomaševića – dodao je Marić.

 

 

U prepunoj dvorani Doma kulture u Jajcu nastupili su: Folklorna skupina „Prijatelji“ iz Jajca, HKUD „Izidor Poljak“, Boće, Brčko,     HKUD „Donja Rama“, Gračac, Prozor-Rama, HKUD „Kočerin“, Široki Brijeg, HKUD „Topala“, Vitez, KPD „Matija Gubec“, Bakovići, Fojnica, HKUD „Hutovo“, Neum, IFG „Sloga“, Guča Gora, HKUD „Kralj Tomislav“, Tomislavgrad, HKD „Napredak“, Vitez, HKD „Napredak“, Bugojno i HKD „Napredak“, Jajce.

Svojim izvedbama tradicijskih napjeva, plesa i običaja Hrvata Bosne i Hercegovine te prelijepim narodnim nošnjama oduševili su jajačku publiku. Čast da govorom označi kraj ovogodišnje manifestacije „Vratimo nadu zavičaju“ u Jajcu pripala je njenom idejnom začetniku – fra Stipi Karajici. Najavio je da će se sljedeće godine ova manifestacija održati u stradaloj i porušenoj Bosanskoj Posavini. Poslije smotre folklora upriličen je domjenak za sve sudionike manifestacije.

 

Predvečer su ispred središnjeg spomen – obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Jajcu članovi ZŽ Katarina Kosača Jajce, udruga „Vitezovi kraljevskog grada Jajca“ i OO Mladeži HDZ BiH Jajce, skupa s članovima organizacijskog odbora manifestacije i gostima zapalili su svijeće za sve žrtve Vukovara i Škabrnje, a fra Filip Karadža, župnik Župe Podmilačje izmolio je opijelo. Program je obogaćen zvukom violina učenica OŠ „13. rujan“ Jajce, Sare Dramac i Ane Barišić. Članovi Mladeži OO HDZ Jajce potom su upalili svijeće i u Vukovarskoj ulici u Jajcu. Program je nastavljen promocijom knjige Kamenom satkana prošlost – srednjovjekovni gradovi Bosne, autora prof. Leonarda Valente. O knjizi su govorili dr. Slobodanka Prtija s Odsjeka za istoriju Filozofskog fakulteta u Banja Luci, mr. Edin Bujak s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, te sam autor. Izvedbama srednjovjekovne glazbe promociju je uljepšao ansambl „Fugato“ iz Zenice.

 

Tekst: Anto Brtan

Fotografije: Samed Žužić

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content