Dramalj i Gradišće povezala klapska pisma

2 min čitanja

Klapsko pjevanje je u ovoj godini, na poseban način, povezalo Dramalj i Gradišće. Točnije klapu Sveta Jelena iz Dramlja, te klape Evo nas iz Trausdorfa (Trajštofa)  i Dičaki iz Čembe, obe klape iz Gradišća.

Kako je došlo do suradnje? Neobično i preko društvenih mreža, koje su povezale voditeljicu klape Sveta Jelena, Marijanu Bezić i voditelja klape Evo nas Antu Pletikosića. Ante je tražio notne zapise, a Marijana je rado pomogla i slala sve što je imala i suradnja je počela još u godinama prije covida. I da nije bilo pandemije, davno prije bi klapa Evo nas nastupila u Dramlju, no situacija je odradila svoje, te su klapašice iz Gradišća nastupile u Dramlju, prvi put, ove godine, na 13. smotri klapa „Sveta Jelena“, koja se tradicionalno u Dramlju organizira kao završetak proslave blagdana Svete Jelene i Dana mjesta Dramalj.  Za klapu Evo nas veliko uzbuđenje jer su po prvi put nastupile u Hrvatskoj, a dramaljska ekipa se posebno razveselila jer je smotra prešla granice domovine.

A onda nas je razveselio poziv gospodina Andreasa Benčića i saznanje da klapa Dičaki nastupa u našem kraju od 9. do 12.7., te da bi rado nastupili na našoj klapskoj večeri. Rado smo se povezali i pozvali „Dičake“ na klapsko druženje, te su u našoj prekrasnoj Luki Pazdehova, nastupili uz domaćice klapu Sveta Jelena i susjede – klapu Sveti Jakov iz Jadranova. Klapa „Dičaki“ je na poseban način promovirala svoje Gradišće i prekrasne gradišćanskohrvatske jačke na klapski način. Povratni susret se planira u Gradišću u listopadu.

Iskreno se nadamo da će ovo klapsko prijateljstvo potrajati i šaljemo tople pozdrave Gradišću iz suncem okupanog Dramlja!

Tekst i fotografije: Marijana Bezić; ORF.at

 

 

The gallery was not found!
Podijeli ovaj članak
Skip to content