Dr. Emilio Marin postao vitezom Malteškoga reda

3 min čitanja

Emilio Marin bio je izvanredni i opunomoćeni veleposlanik RH pri Suverenom viteškom Malteškom redu, a 2009. ga je odlikovao princ i veliki meštar fra Matthew Festing Velikim križem Pro merito Melitensi Suverenog viteškog Malteškog reda

Na svečanosti 22. ožujka u Palači Magistrale u Rimu u Via dei Condotti (sjedište Malteškog reda) fra Matthew Festing, princ i veliki meštar Suverenoga viteškog Malteškog reda, predao je insignije malteškog viteza Emiliju Marinu, prorektoru za međunarodnu suradnju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu.
Emilio Marin je na zasjedanju Suverenog vijeća Reda od 6. do 7. prosinca 2012. u Rimu bio primljen kao vitez u kategoriji Gran Magistero. S obzirom da u Hrvatskoj ne postoji Asocijacija Malteškog reda, time je Marin povezan sa središnjom upravom Reda.
Emilio Marin bio je izvanredni i opunomoćeni veleposlanik RH pri Suverenom viteškom Malteškom redu (od 5. listopada 2005. do 2. ožujka 2011.). Odlikovao ga je princ i veliki meštar fra Matthew Festing Velikim križem Pro merito Melitensi Suverenog viteškog Malteškog reda (2009.). Fra Matthew je prvi suveren Malteškog reda koji je službeno posjetio Hrvatsku 2008. (Zagreb, Osijek, Đakovo, Vukovar, Županja, Dubrovnik i Split).
(IKA)

Splićanin Emilio Marin je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1973., magistrirao 1977. i doktorirao 1990. Marin je prošao sve funkcije u splitskom Arheološkom muzeju – od 1973. kustos, 1980. viši kustos, 1986. muzejski savjetnik, a 1988. postao je ravnatelj Arheološkog muzeja i urednik znanstvenog časopisa Vjesnik za arheologiju i historiju dalmatinsku. Od 1998. redoviti je profesor Umjetničke akademije u Splitu. Član je mnogih europskih instituta, dobitnik Nagrade Grada Splita, odlikovan je redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, te je nositelj francuskog odličja officier de l’ordre des arts et des lettres. Godine 2003. u Makarskoj primio i tradicionalni mač u povodu izbora u Razred humanističke znanosti Francuske akademije znanosti i umjetnosti, te je tako postao jedan od samo 40 članova te ustanove. Tijekom karijere napisao je 11 knjiga i više od 200 znanstvenih i stručnih radova. Kao pridruženi redoviti profesor od 2002. predaje arheologiju na pariškom Sveučilištu Sorbonne. Također je predavao i na nizu drugih svjetski poznatih sveučilišta kao što su Oxford, Rim, Heidelberg, Princeton, Boston i Harvard. Iza njega je i diplomatska karijera u Vatikanu.

Podijeli ovaj članak
Skip to content