Donacija knjižnici u Donjoj Lastvi

2 min čitanja

Osim slikarstvom, Brguljan se bavi i pisanjem. Najviše zavičajnim temama, posebno o Prčanju. Izdao je više značajnih djela, od kojih se neka nalaze u knjižnicama u inozemstvu

Prostorije Doma kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi nedavno je posjetio Željko Brguljan, i tom prigodom knjižnici „Ljudevit Gaj“, koja funkcionira u sklopu Hrvatske krovne zajednice „Dux Croatorum“, poklonio vrijedna izdanja knjiga.
Željko Brguljan rođen je na Prčanju 1962. godine. Osnovnu školu je pohađao na Prčanju, a srednju školu matematičkog smjera u Kotoru. Diplomirao je 1989. godine na fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Živi i radi u Zagrebu. Slikarstvom se počeo baviti još za vrijeme studija. Do sada je dvadeset puta samostalno izlagao. Prije nekoliko godina u povodu održavanja „Fašinade” izlagao je i na otoku Gospe od Škrpjela u pomirdbenoj dvorani, a kasnije i u galeriji „Buća” u Tivtu.
Osim slikarstvom, bavi se i pisanjem. Napisao je preko 50 knjiga. Najviše se bavi zavičajnim temama, posebno o Prčanju. Izdao je više značajnih djela, od kojih se neka nalaze u knjižnicama u inozemstvu, a tiskana su na engleskom jeziku. Neka od značajnijih njegovih djela su: “Pomorstvo Boke kotorske na slikama Bazija Ivankovića”, Na granici mora i neba”; slikarska monografija o njegovom bogatom opusu, autora Nikole Albaneža, u nakladi Hrvatskog društva likovnih umjetnika.
Željko Brguljan je prvi opširnije počeo pisati o Bogorodičinom hramu na Prčanju, gdje je i kao likovni umjetnik, na svim umjetničkim djelima koja se nalaze u crkvi izvršio dataciju i atribuciju, na što je iznimno ponosan i što predstavlja veliki dar za njegov rodni kraj.
(Radio Dux)

Podijeli ovaj članak
Skip to content