Domovinska turneja Mladih Hrvata iz Viktorije počela u Matici

3 min čitanja

Desetodnevna turneja započela je prijmom u Hrvatskoj matici iseljenika, gdje je sudionike dočekao ravnatelj Mijo Marić. U skupini je 67 iseljenika, a među njima i 17 mladih obitelji s ukupno trideset i dvoje djece – od kojih je 26 mlađe od 12 godina. Mnogi prvi put posjećuju Hrvatsku

 

U suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika na turneju po Hrvatskoj kreće folklorna grupa „Mladi Hrvati“ https://www.facebook.com/mladihrvati.folklornagrupa.3/. Geslo turneje je „Vraćaju se kući laste!“ a traje od 3. do 13. srpnja. Turneja je započela prijmom u Hrvatskoj matici iseljenika, a sudionike je dočekao ravnatelj Mijo Marić.

U skupini je 67 iseljenika, a među njima i 17 mladih obitelji s ukupno trideset i dvoje djece – od kojih je 26 mlađe od 12 godina. Mnogi prvi put posjećuju Hrvatsku. Sudjelovat će na Đakovačkim vezovima, a 11. srpnja će imati zajednički nastup s HFS „Zadarski tanac“ na „Noći punog miseca“ u Zadru.

Osim Zagreba obići će i Trakošćan, Mariju Bistricu, boraviti u Vukovaru, posjetiti salaš, vidjeti divote Plitvičkih jezera, u Etnolandu saznati kako se pravi pršut i domaći sir, i kako se družilo na guvnu. Šibenik će im biti „morska baza“ otkud će kratkim putovanjima otkrivati ljepote Dalmacije. Poći će i na gusarsko putovanje, „osvojiti“ tvrđavu Klis i upoznati zanimljivosti Splita.

Jedan od najuzbudljivijih trenutaka će sigurno bit će onaj kada će ih u svom uredu primi predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Folklorna grupa ‘Mladi Hrvati’ osnovana je 1978. pri Hrvatskom katoličkom centru Sv. Nikola Tavelić  u Melbourneu u Australiji i od tada značajno doprinosi kulturnom životu australsko-hrvatske zajednice u Viktoriji. Više od 40 godina FG Mladi Hrvati pronose svoju veliku ljubav prema hrvatskoj pjesmi, plesu i narodnim nošnjama širom australsko-hrvatske zajednice. Njihovi članovi pripadaju različitim dobnim skupinama – od 5 do 65 godina starosti – i podijeljeni su u najmlađu plesnu skupinu grupa, srednju i grupu odraslih te tamburaški orkestar. Sve grupe redovito nastupaju na lokalnim događanjima u zajednici, kao i na folklornim festivalima i koncertima diljem Australije. Folklorna grupa „Mladi Hrvati“ redovito unaprjeđuje svoj bogati plesni repertoar a s ponosom nose autentične i po originalu šivane narodne nošnje. Njihov cilj je oduvijek bio osnažiti osjećaj kulturnog ponosa, promicati bogatu hrvatsku kulturnu baštinu u hrvatskoj zajednici a posebno među mlađim generacijama australskih Hrvata.

The gallery was not found!

Tekst : Mirjana Ana-Maria Piskulić

Fotografije: Snježana Radoš

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content