Domovinska turneja HFG „Zagreb“ iz Pertha

2 min čitanja
HFG „Zagreb“ iz Pertha u Hrvatskoj matici iseljenika

U Zagrebu je 1. srpnja 2024. započela turneja Hrvatske folklorne grupe „Zagreb“ iz Pertha (Zapadna Australija) pod geslom „To je zemlja dide mog i oca mog“.

Tekst: HMI

Sudionike turneje primio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, a susretu na kojem su se predstavili kratkim folklornim nastupom i ugodnim razgovorom nazočio je i konzul Republike Hrvatske u Perthu Zoran Šangut.

Primanje kod predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića

Istog dana posjetili su i Hrvatsku maticu iseljenika, koja je pomogla pri organizacije turneje, gdje ih je ispred uprave i djelatnika pozdravio ravnatelj Mijo Marić. Uz riječi dobrodošlice ravnatelj Marić zaželio im je sretan i ugodan boravak u Hrvatskoj, zemlji njihovih očeva i djedova. Predsjednica HFG Zagreb Zrinka Vlašić i potpredsjednik Raymond Vicko Pecotić naglasili su kako grupa pjesmom i plesom čuva hrvatski jezik, kulturu i bogatstvo hrvatske baštine te da prenoseći je mlađim naraštajima i potomcima hrvatskih iseljenika stvaraju temelje za očuvanje veza s hrvatskom domovinom.

Razmjena darova u HMI: Zrinka Vlašić, Raymond Vicko Pecotić, Mijo Marić i Barbara Buršić

Turneju su započeli posjetom nacionalnom svetištu Blažene Djevice Marije u Mariji Bistrici gdje su sudjelovali u misnom slavlju koje je predvodio vlč. Domagoj Matošević. U nastavku dvotjedne turneje, koju je podržao i financijski potpomogao i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, grupa će posjetiti i nastupiti u Zagrebu, Vukovaru, Đakovu, Zadru, Korčuli i Splitu.  

Marija Bistrica

HFG „Zagreb“ djeluju pri Hrvatskom centru Zapadne Australije u North Fremantleu, predgrađu Pertha, koji ima snažnu i aktivnu hrvatsku zajednicu. Djeluju od 1955. godine, a danas imaju preko 90 članova u dobi od 5 do 55 godina koji, nastupajući na velikim proslavama unutar hrvatske zajednice, predstavljaju hrvatski identitet i kulturu široj australskoj javnosti.  

Park Zrinjevac Zagreb
Podijeli ovaj članak
Skip to content