Domovina i iseljeništvo zajedno u Kninu

4 min čitanja

Cjelodnevnim programom jučer je svečano obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

Tisuću golubova mira u 6 je sati ujutro poletjelo iz Knina prema Vukovaru, za 211 vojnika poginulih u operaciji. Istovremeno pušteni su i golubovi u Vukovaru. Služena je i misa zornica za veterane.

Već u 7 sati ujutro na putu za Knin na prilaznim cestama iz Drniša bio je pojačan promet. Atletski klub Šibenik, a s njima i ratni invalidi trčali su u čast obljetnice iz Šibenike u Knin, pod pratnjom i uz zastave. Iz Splita je u Knin stigla i grupa splitskih biciklista, među kojima su i ratni veterani, liječnici, inženjeri, bivših djelatnika MORH-a. Njihova je biciklistička ruta već postala tradicionalna na dan obljetnice Oluje.

Svečani program u Kninu je započeo budnicom ulicama grada u jutarnjim satima. Vijence su zajednički položili i svijeće zapalili ispred spomenika Hrvatske pobjede “Oluja ’95” na Trgu dr. Ante Starčevića predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Josip Leko i Zoran Milanović, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general pukovnik Dragutin Repinc i glavni ravnatelj policije Vlado Dominić. Na istom mjestu, ali u 13 sati, vijenac je položila i zapalila svijeću i Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar Kitarović.

Na kninskoj Tvrđavi je održana ceremonija podizanja državne zastave čemu su nazočili predsjednici Republike, Sabora i Vlade. Odmah nakon podizanja zastave otkriven je spomenik prvom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku OS RH Franji Tuđmanu čemu je nazočila predsjednica Grabar Kitarović i predsjednik Sabora Josip Leko. Održao se i zajednički mimohod pripadnika braniteljskih i stradalničkih udruga i državnog vrha ulicama grada Knina do Crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta.

Predsjednica Republike i predsjednik Sabora nazočili su svečanoj svetoj misi za poginule, umrle i nestale branitelje u Domovinskom ratu u Crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta. U poslijepodnevnim satima predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko obišao je štandove braniteljskih zadruga.

Osim predsjednika Sabora svečanosti u Kninu nazočili su brojni saborski zastupnici. U pratnji predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića bili su ministri Ranko Ostojić, Ante Kotromanović, Predrag Matić, Boris Lalovac, Orsat Miljenić, Ivan Vrdoljak, Arsen Bauk, Mirando Mrsić, Darko Lorencin, Mihael Zmajlović, Anka Mrak-Taritaš, Siniša Varga, Vedran Mornar, Berislav Šipuš. Cjelodnevna svečanost u Kninu donijela je brojne susrete, mimohode, sajam, te sportski i zabavni program.

Turistički djelatnici kažu kako slobodnih kreveta u Kninu više nema, danas je u tom gradu definitivno najveća gužva dosad. Na koncertu Marka Perkovića Thompsona je više od 100 tisuća ljudi. Nema zgrade na kojoj nisu izvješene hrvatske zastave.
Brojni Hrvati iz iseljeništva su došli na proslavu Oluje i zajedeno s domovinom slavili.

U Oluji su, prije 20 godina, oslobođeni Knin i najveći dio do tada u Domovinskom ratu, okupiranog hrvatskog teritorija. Oluja je omogućila i mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja te postizanje mira u tom dijelu Europe.

Nakon Oluje ostalo je osloboditi hrvatsko Podunavlje (istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem) što je mirnom reintegracijom uz Prijelaznu upravu Vijeća sigurnosti UN-a završeno 15. siječnja 1998.
(HINA/HRT: Foto: Marijana Dokoza)

Podijeli ovaj članak
Skip to content