Domaći filmovi na Eastern Neighbours festivalu u Nizozemskoj

2 min čitanja

Prvi tjedan u studenome u raznim se sekcijama prikazuje osam hrvatskih filmova. U sklopu programa ENF On Tour 29. listopada u Utrechtu će se prikazati ‘Sve najbolje’, a na projekciju dolazi i redateljica Snježana Tribuson

Eastern Neighbours Film Festival (ENFF) održava se od 1. do 5. studenoga u Hagu, te u raznim sekcijama prikazuje osam hrvatskih filmova. Osim toga u sklopu programa nazvanog ENF na putu (ENF On Tour) 29. listopada u Utrechtu će se prikazati domaći film koji je prošle godine otvorio ENFF, ‘Sve najbolje’, a na projekciju dolazi i redateljica Snježana Tribuson.
U sekciji nazvanoj ‘Novi glasovi – dugometražni igrani filmovi’ (New voices – feature length films) prikazat će se višestruko nagrađivani Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić, Ustav Republike Hrvatske Rajka Grlića, Trampolin Katarine Zrinke Matijević i slovensko-hrvatski igrano-dokumentarni film Houston, imamo problem! u režiji Žige Virca (hrvatski koproducent je Nukleus Film).
Još jedan naslov Katarine Zrinke Matijević prikazuje se i u sekciji ‘Granice u nama’ (Borders Within Us). Riječ je o dokumentarnom filmu Iza lica zrcala, a redateljica će oba svoja naslova osobno predstaviti na festivalu u Hagu. Uz ovaj, u istoj se sekciji prikazuje i kratkometražni igrani film Plavi Petar Marka Šantića.

Dva se domaća naslova prikazuju i u sekciji kratkometražnog igranog filma, a riječ je o animiranoj Ježevoj kući Eve Cvijanović i kratkometražnom igranom filmu, slovensko-hrvatsko-austrijskoj koprodukciji, Sretno, Orlo! redateljice Sare Kern (hrvatski koproducent je Kinorama).
Osim toga, a uoči samog ENFF-a, 29. listopada u Utrechtu prikazat će se Sve najbolje Snježane Tribuson – još jedan hrvatski film koji je prošle godine otvorio festival u Hagu. Redateljica će osobno pozdraviti publiku na projekciji koja je u Filmtheater ‘t Hoogt zakazana za 19 sati.
Svi navedeni filmovi sufinancirani su sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.
(HAVC)

Podijeli ovaj članak
Skip to content