Domaći film na 25. Festivalu kratkometražnog filma u Bruxellesu

3 min čitanja

U natjecateljskom programu 25. izdanja Festivala kratkometražnog filma u Bruxellesu prikazuje se igrani film ‘Ništa je tebi ne govorim, samo kažem’ redateljice i scenaristice Sanje Milardović i i animirani film Biciklisti Veljka Popovića, u posebnom programu

 

U natjecateljskom programu 25. izdanja Festivala kratkometražnog filma u Bruxellesu https://bsff.be/en/prikazuje se igrani film ‘Ništa je tebi ne govorim, samo kažem’ redateljice i scenaristice Sanje Milardović. Osim toga, u posebnom programu nastalom u suradnji s Arteom, prikazuje se i animirani film Veljka Popovića, ‘Biciklisti’. Festival se u glavnom gradu Belgije odvija od 20. do 30. travnja 2022.

Film Ništa je tebi ne govorim, samo kažem https://havc.hr/hrvatski-film/katalog-hrvatskih-filmova/nista-ja-tebi-ne-govorim-samo-kazem jedan je od 56 naslova u međunarodnom natjecateljskom programu, za kojeg je ove godine pristiglo gotovo četiri tisuće prijava.

Film, koji je svoju svjetsku premijeru imao na Međunarodnom festivalu mediteranskog filma CINÉMED u francuskom Montpellieru, dosad je prikazan na mnoštvo inozemnih i domaćih festivala. Nagrade je osvojio na Danima hrvatskog filma (najbolji igrani film, najbolji scenarij – Sanja Milardović, najbolja glumica – Olivera Baljak), Betina Film Festivalu (najbolji hrvatski igrani film) te na Zagreb Film Festivalu (posebno priznanje).

Film je priča o Zrinki koja dolazi u Rijeku da obavi location scouting za film na kojem je angažirana. Ostaje kod svoje majke Tanje čije ponašanje nije uobičajeno. U želji da sazna što se događa s majkom, Zrinka je povede u obilazak lokacija. Tanjin emotivni ispad dovodi do promjene uloga između majke i kćeri.

Redateljica i scenaristica filma je Sanja Milardović, producent Matej Merlić (hrvatski Castor Multimedia), a koproducenti su Emilie Dubois i Olivier Berlemont (francuski OriGine Films). Film je snimljen uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Rijeke.

Na festivalu u Bruxellesu prikazuje se i animirani film Biciklisti Veljka Popovića, u posebnom programu kojeg predstavlja televizijska kuća Arte. Program se sastoji od sedam naslova koji će gledatelje, kako stoji u opisu, “definitivno dirnuti”.

‘Biciklisti’ su do sada prikazani i nagrađeni na brojnim filmskim festivalima diljem svijeta. Film je svjetsku premijeru imao na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju 2018., gdje je osvojio posebno priznanje žirija. Na Animafestu Zagreb iste godine proglašen je najboljim u Natjecanju hrvatskog filma, a u Hirošimi na međunarodnom festivalu animiranog filma je, također, osvojio posebno priznanje. Film se 2018. godine ovjenčao i Nagradom Oktavijan koju dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara.

Festival kratkometražnog filma u Bruxellesu (BSFF) odvija se od 20. do 30. travnja, a program je sastavljen od tri natjecateljska programa (nacionalni, međunarodni i studentski). Cilj festivala je promovirati kratkometražnu formu i stvoriti zajednicu u kojoj komuniciraju mladi redatelji, profesionalci i publika. (HAVC)

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content