Dokumentarac Tihe K. Gudac nagrađen u Trstu

3 min čitanja

Film ‘Goli’, prvijenac zagrebačke redateljice kojim se suočava s obiteljskom prošlošću bilježenom boravkom njezina djeda na Golom otoku, osvojio je na netom završenom 26. Međunarodnom filmskom festivalu u Trstu Nagradu Srednjoeuropske inicijative inCE

Dokumentarni film ‘Goli’, prvijenac zagrebačke redateljice Tihe K. Gudac kojim se suočava s obiteljskom prošlošću obilježenom boravkom njezina djeda na Golom otoku, osvojio je na netom završenom 26. Međunarodnom filmskom festivalu u Trstu Nagradu Srednjoeuropske inicijative inCE.
Film je nagrađen kao djelo koje ‘govori o tome kako prošlost jedne nacije još uvijek može imati posljedice i u današnjem vremenu’, a uz nagradu osvojio je i tri tisuće eura, izvijestio je u petak Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).
Tajna njezina djeda od prije šezdesetak godina, kada je nestao na četiri godine, bila je zabranjena tema u obitelji redateljice, a pitanja je počela postavljati tek ona kojemu koja je još od djetinjstva željela razumjeti zašto djed ima ožiljke po tijelu, no on je preminuo nikome ne ispričavši cijelu priču.
Međunarodni filmski festival u Trstu, jedan od vodećih talijanskih filmskih festivala koj je fokusiran na nove trendove srednje i istočnoeuropske kinematografije, održao se od 16. do 22. siječnja, a na njemu je prikazano čak osam hrvatskih produkcija i koprodukcija, ‘Kosac’, ‘Baršunasti teroristi’, ‘Kokoška’, ‘Finili su Mare bali’ i ‘1000’, ‘Spomenik Michaelu Jacksonu’ i ‘Posljednja ambulantna kola Sofije’.
Nagradu publike u kategoriji dugometražnog filma (Nagrada Trsta) i pet tisuća eura dobio je film ‘Otok kukuruza’ redatelja Georgea Ovashvilija, nastao u koprodukciji Gruzije, Njemačke, Francuske, Češke, Kazahstana i Mađarske.
U kategoriji dokumentarnih filmova nagradu Alpe Adria Cinema i 2,5 tisuće eura osvojila je dansko-poljska koprodukcija ‘Something Better to Come’ Hanne Polak, a nagradu u kategoriji kratkometražnog filma i dvije tisuće eura dobio ukrajinski film Christine Syvolap ‘Ne danas’.
Među talijanskim filmovima najboljim je proglašen ‘Frastuono’ Davidea Maldija, dok je Nagrada SkyArte koju dodjeljuje kanal Sky Arte HD otišla američko-letonskoj koprodukciji ‘Kamenje u mojim džepovima’. Nagrada Mattador koju dodjeljuje pokrajina Trst za najbolji scenarij pripala je filmu ‘Selo’ Marcella Bisognoa i Mirka Ingrassije, a ‘Midpoint’ filmu ‘Ponoćni vlak’ makedonske redateljice Ane Jasimske.
(tportal.hr)

Podijeli ovaj članak
Skip to content